O cincime dintre vasluieni au primit bani de la stat pentru alimente

Au început să fie alimentate cu suma de 500 de lei, cardurile sociale pentru alimente și mese calde acordate prin Programul „Sprijin pentru România”. În judeţul Vaslui, de la debutul programului, Poşta Română a distribuit 75.816 de astfel de carduri de alimente. Practic, mai bine de o cincime dintre vasluieni au pensii sau venituri pe membru de familie mai mic de 2.000 de lei, beneficiind astfel de diverse indemnizaţii şi ajutoare sociale, venit minim de incluziune, burse sociale, ajutoare pentru încălzire, bani de alimente sau pentru rechizite.

Guvernul României a anunţat continuarea, până în 2027, a Programului „Sprijin pentru România”, program prin care persoanele vulnerabile vor beneficia de cardurile sociale pentru alimente și mese calde. Mai mult, de la începutul anului, a crescut până la 2.000 de lei plafonul maxim al veniturilor nete a potențialilor beneficiari, ceea ce va duce la creșterea numărului acestora. Ajutorul financiar acordat în 2024 în cadrul Programului „Sprijin pentru România” va fi în valoare de 250 lei/lunar, urmând a fi plătit o dată la fiecare 2 luni. De anul viitor și până în 2027, acest sprijin va fi redus la doar 125 lei/lunar.

Cardurile emise în cadrul Programului au început să fie alimentate începând de vineri, 15 februarie, cu suma de 500 de lei, reprezentând prima tranşă din acest an, aferentă lunilor ianuarie şi februarie 2024. Beneficiari de astfel de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde sunt pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, precum o persoanele, copii şi adulţi, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei. De asemenea, primesc acest sprijin financiar, familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere sau familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei, dar și familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare ori persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

În judeţul Vaslui Compania Poşta Română, care are în sarcină distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic în cadrul Programului „Sprijin pentru România”, a distribuit, de la începutul campaniei, nu mai puţin de 75.816 de astfel de carduri de alimente. Alte câteva sute de noi beneficiari, respectiv dintre cei care până acum nu se încadrau în plafonul de 1.700 de lei al pensiei sau veniturilor lunare realizate pe membru de familie, dar se încadrează în noul plafon de 2.000 lei/lunar, ar urma să primească şi ei astfel de carduri, gata alimentate cu suma de 500 de lei destinată achiziţiei de alimente. Acest lucru înseamnă că, practic, mai bine de o cincime din populaţia judeţului Vaslui este dependentă de ajutoarele sociale acordate de guvern, fie că este vorba de venit minim de incluziune, ajutoare pentru încălzirea locuinţei sau achiziţia de alimente, burse sociale şi alte stimulente financiare acordate preşcolarilor şi elevilor provenind din familii cu venituri mici.

Cât priveşte cardurile pentru alimente, banii pot fi folosiţi doar pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau mese calde. Sumele disponibile pe card vor fi valabile 12 luni de la data încărcării lor. Tot în cadrul acestui Program ar urma ca, de două ori în acest an, să se acorde pachete cu alimente de bază a căror valoare maximă va fi de 125 lei și se vor acorda o dată la 6 luni. De pachete vor beneficia familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii acordat în baza Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare și persoanele sau familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă stabilite în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul autorităților locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.