Ziua Națională a Lecturii sărbătorită la Vaslui prin donații de sute de cărți

În contextul Zilei Naționale a Lecturii, Ministerul Educației, a invitat cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii în rândul antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor pe toată durata lunii februarie. Pe lângă activitățile desfășurate în școli, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui dorește continuarea proiectului demarat anul trecut, de strângere de cărți, care apoi să fie donate elevilor de la unități din mediul rural. Donațiile constând în cărți din literatura română pot fi făcute până pe 1 martie 2024.

Începând din anul 2022, în fiecare an, la data de 15 februarie este marcată Ziua naţională a lecturii, pentru a promova și încuraja cititul, în special în rândul tinerilor. În săptămâna care include Ziua naţională a lecturii, în timpul desfăşurării activităţilor didactice, unităţile de învăţământ preuniversitar pot organiza activităţi de promovare şi încurajare a lecturii, iar muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pot acorda asistenţă de specialitate pentru manifestările organizate.

La rândul său, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui, pe lângă că încurajează dascălii și conducerile unităților școlare să organizeze astfel de activități, a demarat, încă de anul trecut, un proiect prin care să se strângă cărți ce vor ajunge la elevii din mediul rural. Anul trecut, în cadrul acestui proiect, s-au strâns prin donațiile făcute de diverse instituții, ONG-uri sau asociații nonprofit, dar și de cetățeni, circa 200 de volume, care au ajuns la Școala Gimnazială Racova, din comuna Gârceni.

În acest an, conducerea ISJ a reluat acest proiect, care se va derula sub motto-ul ,,Citește! Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârșit de idei și imaginații” (Mihai Eminescu).
„În urmă cu un an, de Ziua Națională a Lecturii, comunitatea didactică vasluiană și-a asumat misiunea de a promova lectura printre preocupările curente ale copiilor, reușind să fie alături de elevii unei școli gimnaziale, care aveau mare nevoie de sprijin în acest sens. Reiterând ideea că doar cu un simplu gest reușim să le oferim copiilor orizonturi de comunicare nelimitate, unitățile de învățământ din județul Vaslui – dornice să susțină demersul nostru și în acest an – pot dona o carte din literatura română, însoțită de un mesaj motivațional. Astfel, vom reuși să marcăm împreună această sărbătoare cu multe cărți bune, visate, răsfoite, dăruite, citite, recitite, primite de elevii altei școli care le-așteaptă, pentru că promovarea valorilor autentice are întotdeauna nevoie de un context aparte. De asemenea, sperăm să ni se alăture și alte instituții, ONG-uri, asociații nonprofit, reprezentanți ai mass-mediei, organizații sindicale, oameni generoși – toți cei pentru care lectura este o sursă unică de bucurie și de celebrare a umanității”, este apelul făcut de prof. Cristiana Botan, inspectorul școlar general al județului Vaslui, inițiatorul proiectului.

Înscrierea participanților în cadrul acestui proiect se poate face completând formularul aflat pe site-ul ISJ Vaslui până cel târziu pe 1 martie,ora 12. Cei care doresc să doneze cărți de literatura română și, pe cât posibil, noi, pot face acest lucru, prin depunerea sau expedierea către secretariatul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui din strada Alecu Donici nr. 2, Vaslui, cod poștal 730122, coletele urmând să aibă înscrisă mențiunea „Pentru Ziua Națională a Lecturii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.