Se pregătesc înscrierile în grădinițe pentru anul școlar viitor

Ministerul Educaţiei a publicat proiectul Metodologiei-cadru de înscriere a copiilor antepreșcolari și preșcolari în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în serviciile de educație timpurie complementare pentru anul școlar 2024 – 2025. După ce Inspectoratul Școlar Județean și grădinițele vor publica numărul locurilor libere din fiecare unitate, părinții vor avea apoi la dispoziție doar două zile pentru depunerea cererilor de înscriere în prima etapă, respectiv trei zile, în a doua etapă de înscrieri. Părinții a căror copii nu au prins locuri în grădinițe în primele două etape de înscrieri, vor mai avea o șansă, în etapa de ajustări din luna august. În județul Vaslui funcționează 290 de grădinițe, cu circa 550 de clase, frecventate de aproximativ 10 mii de copii.

Conform Calendarul înscrierii copiilor antepreșcolari și preșcolari în grădinișe, pentru anul școlar 2024 – 2025, propus de Ministerul Educației, înscrierile în unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în serviciile de educație timpurie complementare ar urma să înceapă pe 10 iunie. Atunci, în perioada 10 – 14 iunie, ar urma să fie reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent și care urmează să o frecventeze și în anul școlar următor. Reînscrierea se va face pe baza unei cereri depuse de părinți. În baza continuității, copiii de 3 ani din grupa mare de la creșă pot fi reînscriși în grupa mică de la grădiniță, pentru unitățile de învățământ care au și grupe de nivel antepreșcolar, în limita locurilor disponibile pentru acest nivel de vârstă și în ordinea descrescătoare a vârstei, dacă părinții solicită acest lucru.

Ulterior, pe 14 iunie, ora 14,00, ar urma să fie afișat rezultatul și numărului de locuri libere după finalizarea etapei de reînscrieri, în fiecare grădiniță și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ).

Apoi, va debuta prima etapă de înscrieri, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate, în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat, după încheierea etapei de reînscrieri. Părinții vor avea la dispoziție doar două zile, respectiv 17 și 18 iunie, pentru depunerea cererilor, urmând ca pe 5 iulie să afle dacă și la ce grădiniță a fost înscris copilul/copii, în funcție de opțiunile exprimate și locurile libere disponibile la fiecare unitate.

A doua etapă de înscriere a copiilor în grădinițe, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, se va desfășura în perioada 8 – 25 iulie. Cererile depuse de către părinți vor fi colectate în perioada 8 – 10 iulie, ulterior, aceste cereri urmând a fi procesate, în ordinea opțiunilor exprimate. Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după această a doua etapă de înscrieri se va face pe 25 iulie 2024, ora 14,00.  

Părinții a căror copii nu au prins locuri în grădinițe în primele două etape de înscrieri, vor mai avea o șansă, în etapa de ajustări ce va avea loc în luna august. În această etapă, ce se va desfășura, conform propunerii ministerului, între 19 – 29 august, când se va realiza înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri sau din diferite alte motive sau care nu au participat la primele două etape, pe locurile rămase libere în urma derulării celei de-a doua etape a înscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB și pe baza dosarelor depuse de părinți la inspectoratul școlar. „La această etapă au acces următoarele categorii de copii: copiii care au rămas nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani și de 5 ani; copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE; – copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin. (1), lit.b) din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiectul proiectul Metodologiei-cadru de înscriere a copiilor antepreșcolari și preșcolari în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în serviciile de educație timpurie complementare pentru anul școlar 2024 – 2025, proiect aflat, până pe 14 februarie în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Educației, www.edu.ro.

Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere după etapa de ajustări se va face pe 30 august 2024, ora 14.00, iar introducerea în SIIIR a tuturor copiilor înscriși în anul școlar 2024 – 2025, în unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar, și repartizarea pe formațiuni de studiu va fi făcută pe 9 septembrie, ora 16,00.

Cel puțin teoretic, toți copii de vârstă precolară ar trebui să-și găsească loc în grădinițe, cu atât mai mult cu cât grupa mijlocie este obligatorie. Rămâne de văzut dacă vor fi destule locuri disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.