Proverbul românesc „Copilul care nu plânge, nu primește mâncare” și-a dovedit valabilitatea în cazul funcţionarilor din primării, care, la fel ca alţi bugetari, au reușit să-și obţină drepturile, salarii ceva mai decente, doar după ce au demarat acţiuni de protest. După greva de avertisment de săptămâna trecută și sub ameninţarea grevei generale, începând cu luni, 5 februarie, guvernanţii au acceptat alinierea salariilor funcţionarilor din primării la nivelul anului 2022, potrivit OUG 45/2023, majorat cu 5%. Majorarea ar urma să intre în vigoare în perioada următoare, după aprobarea de către Guvern a actelor normative necesare. În aceste condiţii, sindicatul Columna – SCOR a anunţat suspendarea grevei generale.
Pe 25 ianuarie 2024, sindicatul Columna – SCOR din care fac parte funcționarii din primăriile comunale, a notificat Guvernul cu privire la declanşarea de proteste în sectorul de activitate administraţie publică. Pentru că nu s-a întâmplat nimic, joi, 31 ianuarie, funcţionarii din mai multe primării, inclusiv din judeţul Vaslui, au declanșat o grevă de avertisment pe durata a două ore, timp în care activitatea în primăriile respective au încetat complet. Totodată, liderii Federației Columna – SCOR au anunţat declanșarea, începând cu 5 februarie, a unei greve generale, în cazul în care reprezentanţii Guvernului nu vor începe de urgenţă negocierile în vederea satisfacerii cererilor protestatarilor. În fapt, funcţionarii din primării nu au cerut altceva decât aplicarea Legii salarizării și creșterea salariilor, așa cum este prevăzut în actul normativ menționat. „Acţiunea noastră de protest are trei revendicări, între care cea principală este aplicarea integrală a Legii salarizării pentru personalul din administraţia publică. Este de precizat că nu solicităm majorări salariale, vrem doar să se acorde ce este scris în lege: salariul minim pe economie înmulţit cu coeficientul prevăzut în actul normativ şi pe care sindicatul l-a negociat cu primarul”, explica Lucian Puiu, preşedintele Federaţiei Columna – SCOR.
Sub ameninţarea grevei generale, reprezentanţii Guvernului au venit la negocieri și, în aceeași zi, au găsit și rezolvarea problemelor funcţionarilor nemulţumiţi. „Azi joi, 31 ianuarie, n.red.) ne-am întâlnit cu reprezentanții guvernului, ai ministerului muncii și, cel mai important, ai finanțelor. Oferta guvernului (ceea ce era și așteptarea noastră rezonabilă) este să găsească sursa financiară pentru aducerea noastră la nivelul anului 2022 majorat cu 5%, potrivit OUG 45/2023. Asta înseamnă baza de calcul 2.625 lei, adică 14,13% în plus față de decembrie. Impactul bugetar este de 350 milioane de lei, numai pentru comune. Ne-au cerut un time-out de două săptămâni, pentru a identifica sursele de finanțare și a iniția actele normative, respectiv OUG pentru salarizare și HG pentru negocierea Acordului Colectiv pentru funcționarii publici la nivel de grup de unități și nu doar la nivel de primărie”, a anunţat preşedintele Lucian Puiu.
În aceste condiţii, vineri, 2 februarie 2024, Consiliul Național al Federației Columna-SCOR a aprobat suspendarea acțiunii de protest pentru două săptămâni, pentru ca Guvernul să aibă timp pentru identificarea sursei de finanțare, decizia politică în coaliție și inițierea proiectelor de acte normative.
„Din toate discuțiile din aceste zile, vă spun sincer, rezultă o stare generală extrem de austeră, dar și o disponibilitate aparte pentru a ne rezolva cererea legitimă de a nu mai fi discriminați. Cu răbdare și înțelepciune, de la 1 martie intrăm în rând cu ceilalți colegi bugetari din administrație”, a mai anunţat Lucian Puiu, preşedintele Federaţiei Columna – SCOR, într-o adresă transmisă către funcţionarii din primării.
Rămâne de văzut dacă guvernanţii își vor respecta promisiunile făcute. Trebuie menţionat că la protest au participat peste 11 mii de angajaţi din peste 835 de primării de comună, funcţionari care și-ar dat acordul și pentru declanșarea grevei generale. Aceștia au fost susţinuţi și de colegi din alte primării comunale dar și de la cele a unor orașe mici, care, și ei, sunt nemulţumiţi de nivelul actual de salarizare.