Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat recent că România se află în a treia săptămână consecutivă de creştere „abruptă” a cazurilor de gripă și că deja s-au înregistrat decese cauzate de această boală. Aceeași situație este și în județul Vaslui, numărul cazurilor de gripă înregistrate în ultima săptămână a crescut de peste 2,5 ori față de săptămâna trecută. Mai grav, cele mai multe îmbolnăviri se înregistrează în rândul copiilor și tinerilor, și la fel se întâmplă și și în cazul virozelor sau a infecțiilor respiratorii.
Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, date centralizate în urma raportărilor primite de la medicii de familie și de la unitățile sanitare, în săptămâna 22 – 28 ianuarie, la nivelul județului au fost depistate nu mai puțin de 47 de cazuri de gripă, 36 de pacienți, în stare mai gravă, necesitând internare în unitățile specializate. Practic, în ultima perioadă s-a constatat o creștere masivă a numărului de îmbolnăviri cu gripă sezonieră, în săptămâna anterioară fiind raportate doar 19 cazuri.
Mai grav, 25 dintre pacienți au vârste de până în 14 ani, între care 4 bebeluși sub un an și nouă copii mai mici de 4 ani. Persoanele mature se pare că au învățat să se ferească, ori sunt mai rezistente, cert este că doar 15 pacienți pentru care s-a confirmat suspiciunea de îmbolnăvire cu virusul gripal fac parte din grupele de vârstă 15 – 65 de ani. Alți 7 bolnavi au vârste de peste 65 de ani.
Atenție! Nu trebuie uitat nici temutul COVID 19, în perioada menționată existând nu mai puțin de 9 cazuri de astfel de îmbolnăviri, depistate în urma efectuării a 507 teste.
Fiind sezonul rece, nu trebuie uitate nici alte boli specifice. Asfel, în săptămâna 22 – 28 ianuarie, au fost raportate în rândul vasluienilor 798 de cazuri de pacienți suferind de viroze respiratorii și 161 de cazuri de pneumonii. La fel ca în cazul gripei, cei mai afectați sunt copiii și tinerii sub 14 ani, care reprezintă aproape două treimi dintre pacienții suferind de astfel de boli. De aceea, specialiștii DSP atrag atenția asupra importanței conștientizării și prevenirii bolilor respiratorii și fac unele recomandări pentru prevenirea sau limitarea îmbolnăvirilor prin gripă sau alte viroze respiratorii, în special în cadrul unităților de învățământ. Pe lângă regulile de igienă personală sau în clasă, părinții sunt sfătuiți să nu trimită copilul la școală atunci când acesta se confruntă cu simptome de viroză respiratorie sau dureri în gât și, la primele simptome, să consulte medicii de familie sau medicii specialiști, în loc să recurgă la automedicație.