Fermierii afectați de secetă în vara trecută au fost despăgubiți

După ce, la sfârșitul lui august, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a către direcțiile agricole județene, sumele pentru despăgubirile aferente culturilor de primăvară, afectate de seceta din 2022, Direcția Agricolă Vaslui a finalizat plățile către cei 5.180 de fermieri care au solicitat astfel de plăți compensatorii. În județul Vaslui, anul trecut au fost declarate calamitate de secetă peste 68 de mii de hectare cultivate cu porumb, floarea soarelui, soia sau mazăre, astfel că 5.180 de fermieri vor primi în total aproape 18,5 milioane lei, a doua cea mai mare sumă alocată la nivel național.

5.180 de fermieri vasluieni au primit în conturi plățile compensatorii pentru pierderile de producție suferite anul trecut, pierderi datorate secetei pedologice extreme care s-a făcut simțită în primăvara și vara 2022. Este vorba de o schemă de sprijin aprobată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, plățile fiind efectuate prin intermediul direcțiilor agricole județene, cele care au centralizat cererile venite din partea fermierilor și au condus controalele din teren pentru evaluarea pagubelor.

Schema de sprijin s-a acordat pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, mazăre și soia care au fost afectate de seceta pedologică în proporție de peste 30% și până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor întocmite de comisiile special constituite la nivelul UAT-urilor și Direcțiilor Agricole. Suma care s-a acordat drept despăgubre este de 335 lei/ha, pentru terenurile calamitate în proporție de 100%, respectiv, procentual, pentru pierderi mai mici constatate, și, chiar dacă nu acoperă în totalitate pierderile de producție, va permite fermierilor să pregătească noul an agricol. Acordarea despăgubirilor a fost legiferată prin OUG50/2023 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în vara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022.

La nivelul județului Vaslui, conform situației centralizate de Direcția Agricolă, au fost declarate calamitate de seceta din vara anului trecut 68.088 ha, între care 35.573 ha din totalul de 85.344 ha cultivate cu porumb, 31.573 ha din totalul de 50.593 ha cultivate cu floarea soarelui, 420 ha cultivate cu mazăre și 328 ha cultivate cu soia. „Fermierii vasluieni au obținut, anul trecut, producții medii la hectar mult mai mici decât în anul anterior: la porumb, doar 779 kg/ha, față de 5.417 kg/ha, în 2021, la floarea soarelui, 879 kg/ha față de 2.280 kg/ha, iar la mazăre, 987 kg/ha, față de 2.343 kg/ha obținute în 2021”, a explicat ing. Gigel Crudu, directorul Direcției Agricole Vaslui. Valoarea totală a despăgubirilor acordate fermierilor vasluieni se ridică la 18.492.015 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.