Vasluiul are un nou Bazar. Mai lipsesc doar comercianții…

Timp de 4 luni nu s-a ajuns la nici un consens între consilierii locali privind aprobarea privind Regulamentul privind procedura de atribuire a spațiilor comerciale și terenurilor proprietate publică a municipiului Vaslui, practic, regulamentul de organizare a licitațiilor de atribuire a spațiilor inclusiv a celor din noul Bazar. Motivul: prin regulamentul întocmit de către aparatul de specialitate din cadrul primăriei, comercianții din actualul bazar nu aveau nici o siguranță că vor închiria spații în noul Bazar. În aceste condiții, consilierii PSD au întocmit un nou Regulament, care ar fi trebuit să rezolve această problemă. Doar că ședința extraodinară convocată de ei pentru aprobarea noului Regulament nu s-a mai ținut din lipsă de cvorum, după ce consilierii liberali și cei de la USR au lipsit. În aceste condiții, licitațiile pentru închirierea spațiilor din noul Bazar au fost încă odată amânată, iar deschiderea noului și modernului centru comercial din Vaslui s-ar putea face în cel mai bun caz, la sfârșitul anului.

În luna mai, odată cu apropierea finalizării lucrărilor la noul Bazar din municipiul Vaslui, era pus în discuție publică Regulamentul privind procedura de atribuire a spațiilor comerciale și terenurilor proprietate publică a municipiului Vaslui aflate în administrarea Direcției Administrare piețe, Târguri și Oboare din cadrul Primăriei Vaslui. Imediat, reacțiile negative nu au întârziat să apară, reacții venite în special din partea comercianților care-și desfășoară activitatea în actual Bazar. Practic, în noul Regulament, care stabilea modalitățile de închiriere inclusiv a spațiilor din noul Bazar, nu exista nici o prevedere care să-i avantajeze pe respectivii comercianți care, cel mai probabil anul viitor, după închiderea actualului Bazar, ar rămâne fără afaceri și locuri de muncă. „Suntem 85 de comercianți care, mulți dintre noi, suntem în Bazar de 20 – 30 de ani, prezenți și pe caiculă, și pe ger, și pe ploaie, de aici ne întreținem familiile, copiii, unii la facultate, de aici ne câștigăm pâinea zilnică, plătim taxe și impozite la primărie… În noul Bazar sunt 105 staduri, și avem semnale că cererea va fi mult mai mare, unii își vor permite să plătească chirii pe care noi nu ni le permitem. Atunci, ce vom face? Acum 8 ani când s-a început construcția noului Bazar, ni s-a spus că vom fi relocați acolo, urmând a plăti chirii decente!”. Trebuie spus că, într-adevăr, noul Bazar este foarte atractiv pentru comercianți, cu atât mai mult cu cât se află în zona care deja a devenit centrul comercial al municipiului, cu supermarkete și magazine aparținâd unor firme de top la nivel național, de aici și interesul foarte mare, inclusiv din partea unor comercianți din afara municipiului. Cât despre actualul bazar, acesta urmează a fi dezafectat, în locul lui urmând fie să se prelungească parcul de la Teatrul de Vară, fie terenul să fie concesionat penttru a se construi un nou spațiu comercial.

În ciuda reacțiilor negative, respectivul regulament a fost supus spre aprobare consilierilor locali, însă, timp de patru luni, el a fost respins la vot la fiecare dintre ședințe, după ce a fost susținut doar de către cei 4 consilieri USR, în timp ce consilierii PSD și PNL s-au abținut de la vot. Pentru a debloca situația, grupul consilierilor PSD, prin vocea consilierului municipal Alexandru Barbu, a promis că va întocmi un nou Regulament, care ar putea debloca situația prin introducerea unor clauze care să avantajeze legal actualii comercianți din Bazar. Noul regulament nu a fost gata la ședința ordinară a Consiliului Local Vaslui de la sfârșitul lunii august, și asta pentru că, așa cum declara consilierul Barbu, „trebuie întocmit astfel încât să respecte toate condițiile de legalitate, astfel încât personalul primăriei care va întocmi raportul și referatul de specialitate să nu ajungă să dea cu subsemnatul pe la DNA sau alte instituții ale statului. În plus, nu are rost să ne grăbim, să prezentăm și să votăm un regulament incomplet ori care conține dispoziții în dezacord cu legea, doar pentru a fi respins de Instituția Prefectului și să trebuiască să o luăm de la capăt, pierzând astfel timp prețios!”.

Iată că respectivul Regulament a fost întocmit, printre prevederile noi fiind și unele care favorizează comercianții care în prezent își desfășoară activitatea în actualul Bazar și au în acest sens contracte de închiriere ale spațiilor încheiate cu DAPTO. Concret, este vorba de acordarea unui punctaj superior la stabilirea clasării fiecărei oferte ce va fi depusă la licitația pentru închirierea spațiilor din noul Bazar ce urmează a se desfășura ulterior adoptării noului regulament. Astfel, solicitanții cu o vechime în relația cu DAPTO mai mare de 5 ani vor primi 40 de puncte, iar cei cu o vechime între 1 – 5 ani, 30 de puncte. În plus, în situația în care din orice motiv, unul sau mai multe dintre bunurile amplasate într-una dintre locațiile aparținând DAPTO, inclusiv vechiul Bazar, devin indisponibile, inutilizabile ori li se modifică destinația, DAPTO se obligă să pună locatarilor la dispoziție o nouă locație. „În baza dreptului de preferință, locatarii aflați în această situație vor avea prioritate în a parcurge toate etapele procedurii de licitație, așa cum sunt ele prezentat în prezentul regulament”, se arată în documentul întocmit de grupul consilierilor PSD și propus spre dezbatere și aprobare Consiliului Local.

Din păcate, respectivul regulament nu a ajuns să fie supus dezbaterilor, dat fiind că de la ședința extraordinară convocată în acest sens au lipsit majoritatea consilierilor, cei de la PNL și USR. Motivul nu este această propunere, ci o alta a grupului consilierilor PSD, inclusă pentru a doua oară pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare, privind mandatarea AGA Transurb SA de a revoca administratorii neexecutivi ai societății de transport în comuna ai primăriei, administratori numiți de majoritatea PNL – USR. Practic, comercianții din Bazar, la fel și tinerii care ar fi dorit să practice arte marțiale în cadrul unei secții de kickboxing ce ar urma să fie înființată la Clubul Sportiv Municipal Vaslui, o altă inițiativă a consilierilor PSD, sunt doar victime colaterale în războiul politic ce se desfășoară în cadrul Consiliului Local al municipiului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.