INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER CONSTATATE DE CĂTRE POLIȚIȘTII VASLUIENI

Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.

La data de 5 august 2023, ora 10.35, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală  Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza comunei Pungești, județul Vaslui, au depistat și oprit, în vederea controlului, un utilaj agricol cu semiremorcă, condus de către un bărbat de 34 de ani, din comuna Pungești, județul Vaslui.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deținea permis de conducere eliberat de autoritățile din România pentru nicio categorie de vehicule, iar semiremorca nu figura înmatriculată sau înregistrată.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducere  pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere” și ”punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”.

**

La data de 5 august 2023, ora 21.20, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Bârlad au fost sesizați cu privire la faptul că pe Drumul Județean 245 a avut loc un eveniment rutier.

La fața locului, polițiștii au găsit un bărbat de 52 de ani, șoferul unui vehicul înmatriculat în județul Vaslui, care a intrat în coliziune cu un arbore aflat pe marginea drumului, rezultând avarierea autoturismului. Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.14 mg/l alcool pur în aerul expirat,  fiind condus la Spitalul Municipal de Urgență Bârlad, în vederea prelevării de mostre biologice și stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii bârlădeni, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

***

La data de 5 august 2023, ora 12.30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală  Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza comunei Gârceni, județul Vaslui, au depistat și oprit, în vederea controlului, un utilaj agricol cu semiremorcă, condus de către un bărbat de 59 de ani, din comuna Gârceni, județul Vaslui.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta avea suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, iar atât utilajul agricol, cât și semiremorca nu figurau înmatriculate sau înregistrate.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducere  pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană fără permis de conducere” și ”punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”.

****

La data de 6 august 2023, ora 21.40, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Iana, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în satul Bogești, comuna Pogana, județul Vaslui, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Ilfov, condus de către un bărbat de 31 de ani, din comuna Pogana, județul Vaslui.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice, rezultând o valoare de 0.52 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Municipal de Urgență Bârlad,  unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Extras din Codul Penal

Articolul  335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. 

Articolul  336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
  • Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.

De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Reamintim cetățenilor că,

Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

CONDUCEȚI CU GRIJĂ !

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.