Inspectoratul Teritorial de Muncă: 15 angajatori sancționați cu 184.000 lei, în iulie

În îndeplinirea obiectivelor prevăzute de Legea nr. 108/1999, republicata – Legea pentru înfiintarea si organizarea Inspectiei Muncii,  inspectorii de muncă au  desfăşurat în luna iulie 2023 activităţi specifice urmărind respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecţia Muncii.
Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Vaslui, în activitatea de control:

În domeniul relaţiilor de muncă:

În luna iulie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 81 controale care au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

În urma verificărilor au fost sancționați 15 angajatori, fiind aplicate 18 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor in luna iulie este 184.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 204 de măsuri de intrare în legalitate.

În luna iulie au fost sancţionati pentru muncă nedeclarată, un numar de 6 angajatori fiind identificate 8 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna iulie fiind de 160.000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

In luna iulie 2023, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 53 de angajatori şi au încheiat 40 de procese verbale de  control.

In urma vizitelor de inspecţie efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă, în luna iulie 2023 au fost constatate 139 de neconformităţi.

Pentru neregulile constatate au fost sanctionaţi un număr de 43 de angajatori, fiind aplicate 139 de sancţiuni contravenţionale.

In luna iulie 2023 au fost comunicate de angajatori, un număr de 10 evenimente, în care au fost implicaţi lucrători urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor.

În luna iulie, în urma Ordinuluinr. 101/2023 al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, a fost declanșată acțiunea comună de control sub coordonarea Prefectului Județului Vaslui la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabiltăți și cele destinate copiilor. În cadrul acțiunii au fost angrenate mai multe instituții de control: Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Vaslui, Direcția de Sănătate Publică Vaslui, Comisariatul Județean Pentru Protecția Consumatorilor Vaslui, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Podul Înalt” Vaslui, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vaslui.

Au fost verificate toate centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabiltăți și cele destinate copiilor, fiind identificate un număr de 57 de centre rezidențiale din județul Vaslui. Cu ocazia verificărilor au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale din care o amendă în valoare de 3000 lei și 6 avertismente scrise. În urma neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă și al relațiilor de muncă au fost dispuse măsuri de remediere a acestora.

Compartimentul Comunicare şi Relaţii cu Publicul

Inspectoratul teritorial de muncă VASLUI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.