Programul „Rabla Local” pentru casarea autovehiculelor a început. Primăria Vaslui vrea să scape de 1.000 de mașini vechi

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că programul „Rabla Local” pentru casarea autovehiculelor uzate a început luni, 31 iulie 2023, cu un buget de 240 de milioane de lei. Programul „Rabla local” își propune să contribuie la îmbunătățirea calității aerului prin reînnoirea parcului auto din țară. Peste 500 de primării sunt înscrise în „Rabla Local”, printre care și Primăria Vaslui care a „prins” 600 de mii de lei din bugetul propriu și un buget total de 3 milioane pentru a casa 1.000 de autoturismele vechi.

Încă de la începutul acestui an, într-o ședință a Consiliului Local Vaslui a fost adoptat un proiect de hotărâre inițiat de Primărie prin care a fost aprobată participarea municipiului Vaslui la programul guvernamental „Rabla local”, iar bugetul destinat acestui program în municipiul Vaslui a fost estimat la 3 milioane de lei, pentru casarea a 1.000 de autovehicule în acest an, contribuția Primăriei Vaslui fiind de 600.000 de lei, diferența urmând a fi finanțată de la Ministerul Mediului.

Sunt considerate eligibile autovehiculele care sunt înregistrate în evidențele primărie la data solicitării acordării stimulentului pentru casare, au o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; au norma de poluare Euro 3 sau inferioară și conțin componentele esențiale, precum motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație. Proprietarul trebuie să aibă domiciliul sau reședința pe raza primăriei la care face solicitarea, să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat, să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului, să nu folosească aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe. Proprietarul se va angaja să nu achiziționeze un alt autoturism cu norma de poluare Euro 5 sau inferioară în termen de cinci ani de la primirea stimulentului pentru casare.

Ministrul Mircea Fechet arată că procesul este simplu: „Proprietarii autovehiculelor mai vechi de 15 ani se pot înscrie începând cu 31 iulie 2023, prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu. Termenul limită de înscriere este 31 august 2023 sau până la epuizarea bugetului alocat pentru această acțiune. Cei înscriși vor beneficia de o primă de casare de 3.000 de lei și nu au obligația de a achiziționa un autovehicul nou. Din aceștia, 2.400 lei sunt alocați de Fondul pentru Mediu, iar 600 lei sunt susținuți de bugetul local”.

Programul „Rabla Local” este parte a unui angajament mai larg, asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Ne propunem să eliminăm până în anul 2026 aproximativ 250.000 de mașini cu o vechime de peste 15 ani”, adaugă Fechet. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.