Cultura de usturoi, o oportunitate pentru fermierii vasluieni

Programul Usturoiul 2023 se va derula sub forma unui ajutor de minimis pentru cultura de usturoi. Plata pe hectar este de 3.000 de euro, iar pentru asta fermierii trebuie să valorifice o cantitate minimă de 3 kg de usturoi la fiecare 10 mp de pe suprafaţa de minim 3.000 mp. Depunerea cererilor se va face până la data de 16 mai inclusiv, iar valorificarea producției se va face în perioada 1 iunie – 21 noiembrie, inclusiv. Anul trecut, în cadrul acestui program, fermierii vasluieni au valorificat o cantitate totală de 40.833 kg de usturoi pe o suprafață de 18,45 ha.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în secțiunea Transparență Decizională de pe site-ul instituției proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia, în anul 2023. Proiectul de act normativ stabileşte o schemă de ajutor de minimis pentru susţinerea producției de usturoi, care va fi implementată de către direcțiile pentru agricultură județene și oficiile fitosanitare județene. Producătorii de usturoi vor primi în acest an un ajutor de minimis de 3.000 euro/ha, valoarea fondurilor alocate pentru această măsură fiind de peste 6 milioane euro.

Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice. Pentru a obține ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp și să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp. Cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 3000 euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Depunerea cererilor se va face până la data de 16 mai inclusiv, iar valorificarea producției se va face în perioada 1 iunie – 21 noiembrie inclusiv. Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, se vor depune până la data de 29 noiembrie, inclusiv. În situaţia în care solicitantul utilizează suprafeţe de teren cultivate cu usturoi situate în judeţe sau UAT-uri diferite, acesta va formula şi depune o singură cerere de înscriere în program la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) unde are suprafaţa cultivată cea mai mare. Fiind un ajutor de minimis, beneficiarii nu pot depăși un plafon de 20.000 de euro primiți prin astfel de ajutoare de stat în ultimii trei ani. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă în anul 2023. Controalele pentru subvenția la usturoi se fac în teren de către reprezentanții DAJ, în baza unei notificări scrise a fermierului, transmisă prin e-mail, fax sau poştă, cu cel puţin 15 zile înainte de recoltare, se verifică la fața locului existenţa culturii şi se evaluează producţia înainte de recoltare.

Schema ajutorului de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi s-a derulat și în perioada 2019-2022.  În anul 2022, la DAJ Vaslui au fost depuse un număr de 19 cereri, din care 13 producători agricoli au îndeplinit condiţiile de eligibilitate prevăzute de actul normativ. Producătorii eligibili au valorificat o cantitate totală de 40.833 kg de usturoi pe o suprafață de 18,45 ha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.