„Omul sfințește locul”: Profesorii Ana-Maria și Liviu Iordache, din Bârlad, dăruire și vocație pentru gimnastică

Exemple de dăruire și vocație pentru meseria de dascăl oferă Ana-Maria Iordache și Liviu Iordache, doi profesori din Bârlad, soț și soție. Nu doar că au readus școala de gimnastică din acest oraș în atenția națională, reușind să obțină rezultate excepționale, în cei 16 ani de antrenorat, și organizând Cupa de Gimnastică „Andreea Răducan”, dar s-au preocupat și de dotarea sălii în care-și desfășoară activitatea zeci de copii iubitori de gimnastică.

Ana-Maria Iordache a fost gimnastă a Clubului Sportiv Școlar din Bârlad, a crescut în sala de gimnastică, iar acest sport i-a conturat întreaga existență. Ambițioasă și muncitoare din fire, în anul 2022 a devenit, după absolvirea examenului internațional, prima arbitră internațională de gimnastică din județul nostru. De asemenea, face parte din Comisia Tehnică Națională a Federației Române de Gimnastică din anul 2018, a contribuit la realizarea ultimelor două Programe Naționale pentru Junioare și a participat, în calitate de lector, la cursuri de formare a antrenorilor.

Ea a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în anul 2007, fiind șefă de promoție. În același an, a devenit profesor titular la Clubul Sportiv Școlar din Bârlad, însă dorința de a evolua a determinat-o să își aprofundeze, în paralel, cunoștințele, urmând cursurile de masterat în Management și Marketing în sport în cadrul aceleiași universități. Ascensiunea în cariera didactică a realizat-o pas cu pas alături de soțul său, Liviu Iordache, de asemenea absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, antrenorul care a adus primele medalii la paralele în secția de Gimnastică a CSS Bârlad. Împreună au reușit să obțină rezultate excepționale în cei 16 ani de antrenorat. Au fost și sunt coordonatori în mai multe proiecte educaționale județene și internaționale, precum „Minigim-copiii de azi, campionii de mâine”, „Acces la succes”, „Zbor spre performanță”, fiind și organizatori ai Cupei de Gimnastică „Andreea Răducan”, competiție națională de mare anvergură care a ajuns la a X-a ediție. Cei doi soți au fost reponsabili ai centrului Bârlad în proiectul „Țară, țară, vrem campioane!”, coordonat de Mariana Bitang si Octavian Bellu.

Din dorința de a oferi condiții optime elevilor săi, au obținut sponsorizări și finanțări nerambursabile în diferite proiecte, cu ajutorul cărora au dotat sala de gimnastică cu materiale și aparatură de specialitate. Împreună au crescut generații întregi de campioane, cucerind titluri naționale în fiecare an, făcând din secția de gimnastică a CSS Bârlad un adversar de temut la toate competițiile naționale. Au câștigat sute de medalii naționale, însă cele mai valoroase rezultate sunt titlul de vicecampioană europeană obținut de Daniela Trică în 2021 și cele 7 medalii obținute recent de sportiva Amalia Puflea la Campionatul European și Festivalul Olimpic de Tineret în 2022.

Curtați de Federația Română de Gimnastică în 2018 pentru a face parte din colectivul de antrenori ai lotului național, ei au ales să rămână în Bârlad pentru a face cinste orașului și județului.

Liviu Iordache se remarcă prin pasiunea și tactul său pedagogic, prin dorința permanentă de autodepășire, prin fixarea unor obiective înalte și prin perseverență. „Cățărat” permanent pe calupurile de la paralele, sărituri și sol, calm și hotărât, domnul profesor insuflă pasiune pentru gimnastică celor din jur.

Sala de gimnastică este prima casă pentru cei doi profesori, fapt care îi motivează să caute în permanență să îmbunătățească condițiile de antrenament pentru micuțele gimnaste, fiind, totodată, preocupați de propria formare.

Idealul acestor profesori este să-i învețe pe copii să iubească sportul, să descopere tainele gimnasticii, călăuzindu-le pașii către performanță și dezvoltându-le spiritul de învingător. Acesta este și motivul pentru care cei doi profesori de sport, Ana-Maria și Liviu Iordache, au fost nominalizați în ediția specială „Omul sfințește locul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.