Luna aceasta, Domeniile Averești a participat cu diverse sortimente de vin la trei competiții internaționale, desfășurate sub patronajul prestigioasei Organizații Internaționale pentru Vie și Vin (OIV) și la care au participat sute de producători cunoscuți din întreaga lume. Trei dintre vinurile produse în podgoriile și crama de lângă Huși au câștigat medalii de aur și recunoaștere internațională.

Busuioaca de Averești sec din Diamond Colection este singurul vin rose din România care a fost medaliat la Montpellier, la Concours Mondial de Bruxelles 2023 – sesiunea de vinuri rose.
Prestigioasa competiție Vinalies Internationales, organizată de Uniunea Oenologilor din Franța, a avut loc în perioada 2-5 martie 2023 la Hotelul Pullman Bordeaux Lac pentru a recompensa cele mai bune vinuri din lume. După câteva zile de degustare, cea de-a 29-a ediție tocmai s-a încheiat și și-a făcut cunoscută câștigătorii. În total, peste o sută de degustători experți, francezi și străini, au degustat peste 2.000 de vinuri pentru a acorda distincții Grand Gold, Gold și Silver, precum și Palmes la fiecare categorie. Domeniile Averești a participat cu un vin din anul 2022, Busuioaca de Averești sec din Diamond Colection, obținând medalia de aur.

Au mai fost premiate alte opt vinuri românesti. „Soiurile românești au un potențial deosebit și noi asta vrem să dovedim! Busuioaca Blanc de Rose este încă o dovadă a calităților acestui soi, dar și a tehnologiei moderne de vinificație de care dispunem”, a declarat dr. Ing. Claudiu Crețu, directorul de producție de la Domeniile Averești, făuritorul împreună cu Marinela Ardelean, a vinului Busuioaca de Averești sec din Diamond Selection.

Tot la începutul lunii martie, la Berliner Wine Trophy 2023, Zghihara de Averești din Diamond Selection a fost, de asemenea, premiată, câștigând medalia de aur. Domeniile Averești fiind singurul producător de Zghihară, un soi alb rar, 100% românesc.
Berliner Wine Trophy este cea mai influentă competiție de vinuri din Germania și cea mai mare provocare internațională a vinurilor din lume, sub patronajul OIV și al UIOE. BWT reunește în fiecare an producători și distribuitori cunoscuți din întreaga lume, iar numărul de mostre trimise crește constant, cu aproape 15.000 de înscrieri pe an (ediția de iarnă și de vară).
La această ultimă ediție a Berliner Wine Trophy, organizată sub patronajul Organizației Internaționale pentru Vie și Vin (OIV) au participat în competiție mai mulți producători români de vin de diverse soiuri, 23 dintre acestea fiind premiate.
Peste 7.500 de vinuri din 46 de țări din toate colțurile lumii, 242 de experți în juriu. Acestea sunt datele Mundus Vini Spring Tasting 2023, competiție la care un alt vin marca Domeniile Averești, Feteasca Neagră Barrique – Diamond Selection, a obținut medalia de aur.
Marea degustare de primăvară – The Grand International Wine Award, la care au fost înscrise peste 7.500 de eșantioane din toată lumea, se află la cea de-a 32-a ediție și este evenimentul central între cele 11 competiții susținute de Meininger, grupul editorial care oferă, de aproape 120 de ani, cele mai relevante informații despre vin și comerțul global cu vin. Vinurile românesti au impresionat, încă odată, jurații Mundus Vini, unul dintre cele mai importante concursuri de vin pe plan global. În total, România a câștigat, prin vinurile prezentate în concurs, un total de 25 de medalii de aur și opt medalii de argint, dovedind din nou că merită un loc de frunte în rândul țărilor producătoare de vin.
Cramele Averești din județul Vaslui au fost înființate în 1874, într-o zonă în care cultivarea viței de vie datează de mii de ani, înca din perioada culturii Cucuteni. Zona a atras atenția boierului Ștefan Negruzzi, care, împreună cu oenologul francez René Faure, a integrat concepte și practici de viticultură modernă. Francezului i se datorează și renașterea soiurilor vechi românești, Zghihara și Busuioaca, precum și introducerea soiurilor franțuzești, Merlot, Cabernet sau Aligote. Din 2010, la Averești a început revigorarea viticulturii la standarde de excepție. Au fost replantate peste 650 de hectare de viță nobilă, s-a construit o cramă ultramodernă și s-a format o echipă de oenologi și viticultori experimentați. Iar rezultatele au început să apară deja, vinurile de la Averești fiind apreciate de către cunoscători, atât cei din țară, cât și din străinătate, iar unele sortimente au câștigat recunoaștere internațională la concursurile de profil.