Conferința științifică „Istoria economică, politică și culturală a Moldovei și a ținuturilor dunărene, din perioada premodernă la regimul comunist”

0

Marți, 20 aprilie 2021, începând cu orele 12:00, în Sala Multimedia a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui s-a desfășurat conferința științifică „Istoria economică, politică și culturală a Moldovei și a ținuturilor dunărene, din perioada premodernă la regimul comunist”.

Manifestarea a avut ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg, a unor aspecte privind trecutul spațiului românesc est-carpatic și a ținuturilor dunărene. Comunicările dezbătute s-au referit la rolul jucat de Țara Moldovei în cadrul comerțului internațional în perioada medievală și la rolul geopolitic al Dunării la începutul secolului al XIX-lea, care a favorizat formarea statului modern România. Rolul spiritual, cultural și social al mănăstirilor din cuprinsul eparhiei Hușilor în epoca modernă și contemporană, dar și istoria întunecată a Securității, au fost alte subiecte abordate în cadrul evenimentului.

Activitatea a fost moderată de prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

În cadrul acestei manifestări științifice, organizată de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Consiliul Județean Vaslui și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. habilitat Cristian Nicolae Apetrei, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, a prezentat comunicarea cu tema „Veneția, Moldova, Polonia și comerțul internațional cu vin cretan la începutul secolului al XVII-lea”. Prof. univ. dr. habilitat George Enache, de la aceeași instituție de învățământ superior, a avut o intervenție cu tema „Dunărea de Jos şi regiunea Rio de la Plata în epoca modernă. Perspective comparate asupra evoluției economice şi politice”. Drd. Protos. Zaharia Curteanu și drd. Dan Tudorache, de la aceeași facultate, au avut intervenții cu temele „Pridvoarele veșniciei – mănăstiri și schituri din cuprinsul Episcopiei Hușilor”, respectiv, „Două decenii sub lupa Securității. Cazul învățătorului Ștefan Tomorog”.

Organizatori:

• Prof. dr. Ramona-Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui

• dr. Mihai-Cristian Şelaru, Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui

Youtube: https://youtu.be/WiyywybrRL8

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here