Aproximativ 50.000 de cartușe letale fără documente prevăzute de lege, descoperite la controlul de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița  efectuează cercetări cu privire la un bărbat cu cetăţenie română și R. Moldova care intenționa să ajungă în R. Moldova cu un transport de 49.900 de cartușe letale, fără a deține toate documentele prevăzute de lege, necesare transportului în cauză.

În ziua de 15 aprilie a.c, în jurul orei 17.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieși din ţară, O.I., cu cetățenie română și R. Moldova, în vârstă de 43 de ani, conducând un autovehicul înmatriculat în România, care transporta cartuşe letale pentru firma pe care o deţine în Republica Moldova.

Cu ocazia controlului de frontieră, deoarece bărbatul nu a putut prezenta aviz de tranzit eliberat de către structurile Poliţiei de Frontieră, poliţistul de frontieră a solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra autovehiculului, în urma căruia s-a constatat că bărbatul transporta un număr de 49.900 de cartușe letale, calibru 9 mm.

Cu privire la cele constatate, O.I. a declarat că transportă muniția din Cehia, în R. Moldova și că nu știa că pentru transportul în cauză are nevoie de aviz din partea Poliției de Frontieră.

Întreaga cantitate de muniție a fost ridicată  în vederea continuării și definitivării cercetărilor.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și contrabandă calificată. 

Reamitim participanţilor la traficul de frontieră:

Legea nr. 117/2011 pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, art 126^1:

 (1) Tranzitul armelor, pieselor și munițiilor pe teritoriul României se efectuează în baza avizului de tranzit eliberat de către structurile teritoriale ale Poliției de Frontieră Române.

(2) Pentru obținerea avizului de tranzit, persoanele fizice sau persoanele juridice autorizate trebuie să prezinte documente din care să rezulte că accesul pe teritoriul statului de destinație este permis.

Ordonanță de Urgență nr. 105 din 27 iunie 2001privind frontiera de stat a României prevede:

Articolul 22(1) Armele de vânătoare, de tir, cu aer comprimat, munițiile pentru acestea, precum și armele de panoplie aflate asupra călătorilor în tranzit, pe care aceștia le-au declarat, se sigilează la intrarea în țară de către personalul politiei de frontiera.(2) Pe timpul tranzitării teritoriului României călătorilor le este interzis să înstrăineze armele și munițiile sau să rupă sigiliile aplicate. La ieșirea din țară se verifica integritatea și autenticitatea sigiliilor și dacă datele de identificare a armelor și munițiilor corespund cu cele înscrise în documentul de trecere a frontierei de stat. Dacă sigiliile nu sunt intacte ori datele nu corespund cu cele înscrise în documentele de trecere a frontierei de stat sau armele și munițiile au fost înstrăinate integral ori în parte, călătorilor în cauza li se întrerupe călătoria până la clarificarea situației de către autoritățile competente.(3) Tranzitarea prin România a armelor de vânătoare sau de tir și a munițiilor corespunzătoare, aparținând unor persoane juridice străine, se face cu aprobarea prealabilă a șefului serviciului teritorial al poliției de frontieră competent sau a șefului structurii de coordonare a punctelor de trecere aeroportuare, după caz.

Alin. (3) al art. 22 a fost modificat de pct. 8 al art. III din LEGEA nr. 280 din 7 decembrie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 877 din 12 decembrie 2011, prin înlocuirea sintagmei „șeful inspectoratului județean al poliției de frontieră” cu sintagma „șeful serviciului teritorial al poliției de frontieră”.

Articolul 23(1) Armele și munițiile prevăzute la art. 21 alin. (1) și (2), care nu au fost declarate, precum și alte arme și muniții descoperite cu ocazia controlului pentru trecerea frontierei de stat se rețin în vederea confiscării și se predau pe baza de proces-verbal autorităților competente.(2) Persoanele în cauză sunt conduse în fața autorităților competente în vederea clarificării situației lor.

Purtător de cuvânt al S.T.P.F. Vaslui:              

Subcomisar de poliţie MIRICĂ IRINA

INSPECTORATUL TERITORIAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ IAŞI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.