Gabriela Crețu, senator PSD: „Pericolul real, epidemia, este folosit ca justificare pentru orice măsură abuzivă sau excesivă”

„Toate supermarketurile ar fi trebuit demult închise, la gradul de expunere al personalului care lucrează acolo”, a spus Gabriela Creți de la tribuna Senatului, anunțând că PSD se opune adoptării unei legi prin care activitatea instanțelor de judecată este suspendată „din motiv de Covid 19”. „Pentru presupusa apărare a sănătății unora se sacrifică drepturi fundamentale pentru care au murit mii”, a spus senatorul PSD.

„Vorbesc, că acesta e rolul parlamentarului, să vorbească. Sper că nu degeaba”, le trasmite vasluienilor senatorul Gabriela Crețu, după ce a rostit o declarație de la tribuna Senatului.

Declarația sa se referea la Legea 55/2021 (suspendarea activității instanțelor, din motiv de COVID19, ca regulă generală) și prin aceasta parlamentarul anunța votul „împotrivă” pe care îl vor da colegii său din PSD.

„Grupul PSD va vota împotriva acestui proiect de lege! Argumentele sunt numeroase. Menționez doar două, aici. 1. Primul motiv pentru care nu putem vota este Constituția! Art. 21 garantează accesul liber la justiţie! Citez: (1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime. (2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept. (3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil. Or, propunerea legislativă permite restrângerea activității de judecată până la inexistența acesteia de către Colegiile de conducere ale Curților de Apel, prin acte administrative cu forță juridică inferioară legii; este o mare minune că a primit avize un asemenea proiect. Minunea se cheamă decizie părtinitoare a unor juriști, în favoarea altor juriști, bănuim”, spune parlamentarul PSD.

„Al doilea argument este faptul că se încalcă mai mult decât Constituția României. Este legat de respectarea drepturilor omului, în general. Legea discriminează – în sens pozitiv, e adevărat – o categorie deloc discriminată (magistrații și personalul aferent) prin comparație cu alte categorii, evident mult mai expuse pericolului de a se infecta cu COVID19”, mai arată Gabriela Crețu.

Ea folosește ca argument al împotrivirii o comparație: „Toate supermarketurile ar fi trebuit demult închise, la gradul de expunere al personalului care lucrează acolo, ca să nu mai vorbim de spitale”, declarând că „nu există nicio dovadă medicală că infractorul, victima acestuia sau orice cetățean care are nevoie de justiție, ar fi mai expus sau mai purtător de virusuri decât alte categorii”.

„Să ne fie clar! Partidul Social Democrat este de acord cu măsurile de amenajare a spațiului, de protecție personală, de lucru online, la limită, menite să reducă expunerea și a inițiat și votat măsuri care compensează bănește riscul suplimentar asumat de anumite categorii. Nu poate fi însă de acord ca, pentru presupusa apărare a sănătății unora, să sacrifice drepturi fundamentale pentru care au murit mii, milioane de oameni, tineri și sănătoși, la vremea lor”, mai spune senatorul PSD.

Gabriela Creți concluzionează că nu există motive întemeiate pentru adoptarea legii, în schimb epidemia este folosită ca justificare pentru măsuri abuzive: „Dacă în aprilie 2020, o asemenea prevedere era inacceptabilă dar explicabilă, în condițiile de necunoaștere și de teamă ale momentului, astăzi, când există vaccinuri disponibile și experiențe pozitive – la alții, mai puțin la noi – pentru a preveni îmbolnăvirea, măsura este și inexplicabilă. Arată altceva. Că pericolul real, epidemia, este folosit ca justificare pentru orice măsură abuzivă sau excesivă și transformat în motiv de atac la drepturi și libertăți. Votăm împotrivă!”.

Senatorul PSD a folosit momentele în care s-a aflta la tribuna și pentru a reproșa puterii faptul că încalcă normele statului de drept: „Actuala majoritate a transformat în brand faptul că ar apăra statul de drept. Îi amintim, dacă a uitat, că trăsătura esențială a statului de drept este supremația Constituției, nu voința arbitrară a majorității. Sperăm că nu s-a instaurat dictatura oficial și noi nu am aflat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.