Gabriela Crețu: „Inegalitatea în țara noastră și între țara noastră și restul statelor europene este principala problemă de rezolvat”

„Epidemia i-a obligat pe oameni să stea în casă, pe unii dintre ei, dar nu a făcut să dispară nemulțumirea socială, a ținut-o cumva în carantină. Nu va dura însă multă vreme această situație. Inegalitatea în țara noastră și între țara noastră și restul statelor europene a fost înainte de epidemie și este încă mai mult astăzi principala problemă de rezolvat”, a declarat Gabriela Crețu, senator PSD de Vaslui, în ședința Senatului de pe 3 martie 2021.

„În calitate de om de stânga care reprezintă și cetățenii dintr-una din țările Uniunii Europene cu cele mai mici salarii, am luptat de foarte mulți ani pentru o directivă privind salariul minim european. Trei decenii de politici neoliberale au distrus nu doar industria, au distrus și sindicatele și capacitatea de a negocia, iar salariile mici – cum știm cu toții – au fost principala rațiune care i-a constrâns pe oameni să părăsească țara. E un fenomen care ne subminează și țesutul social, dar și economia. Știu și cei din partea dreaptă”, a mai spus parlamentarul în cadrul ședinței în care se discuta despre directiva Uniunii Europene privind salariul minim european.

„În statele membre în care există dialog social și negociere poate că nu era nevoie de o directivă, dar acolo unde sindicatele sunt slabe iar guvernele salariile mici, în ideea iluzorie că ar atrage capitalul, aceste reguli sunt foarte necesare”, a mai spus senatorul social-democrat.

„Dar analizând propunerea de directivă lansată de Comisia Europeană spre analiză, am fost și mulțumită, dar și dezamăgită, simultan. Mulțumită pentru că avem o propunere. Ăsta este un pas înainte. Dar dezamăgită pentru că mă așteptam ca această propunere să aibă și un conținut. Oricum știam dinainte că nu e vorba de a stabili salariul minim european ca o sumă, dar ne așteptam ca acel indicator ”Keynes”, formulă care spune că un salariu rezonabil pentru unul care muncește 8 ore într-o muncă necesară social trebuie să ia măcar 60% din salariu median, 50% din salariu mediu pe economie, acea formulă ne așteptam să fie introdusă în directivă, și ea nu este. E mai mult o declarație de principii, foarte bune, de altfel, deși toți șefii de guverne ai UE s-au angajat să pună în aplicare pilonul social. Așa încât aș face în fața dumneavoastră apelul obișnuit să dezvoltăm bunurile și serviciile publice, pentru că doar așa vom reduce inegalitatea, prin salarii de mai greu, dar după bugetul de ieri nu mai fac nici acest apel, ci vă mulțumesc pentru că m-ați ascultat”, și-a încheiat discursul parlamentarul PSD de Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.