„Vine un neica nimeni, un ratangiu de treapta a doua, un pilos devenit liberal peste noapte, un marginal profesional, o calamitate managerială, o paiața vorbitoare gângavă și îl atacă pervers pe acest OM”. Astfel se dezlănțuie fostul director al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, vasluianul Gelu Diaconu, la adresa premierului Florin Cîțu, după ce acesta a anunțat demiterea lui Octav Bjoza, președintele Asociației foștilor deținuți politici, din funcția de subsecretar de stat pentru problemele luptătorilor anticomuniști.
Fostul director al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), vasluianul Gelu Diaconu nu a primit deloc bine vestea demiterii lui Octav Bjoza, președintele Asociației foștilor deținuți politici, din funcția de subsecretar de stat pentru problemele luptătorilor anticomuniști, de către premierul Florin Cîțu, așa că, după ce îl elogiază pe primul, se dezlănțuindu-se la adresa liberalului: „vine un neica nimeni, un ratangiu de treapta a doua, un pilos devenit liberal peste noapte, un marginal profesional, o calamitate managerială, o paiața vorbitoare gângavă și îl atacă pervers pe acest OM”. Pentru ca apoi să precizeze „îmi reprim cu greu cuvinte mult mai dure”.
Într-o postare de pe pagina sa de socializare, Gelu Diaconu stabilește clar „diferența dintre un învârtit printre fustele Alinei Gorghiu și un erou al poporului român”, mărturisind nu numai respectul absolut pe care îl poartă luptătorului anticomunist, dar și faptul că acesta pornește și dintr-o experiență personală, având privilegiul să-l întâlnească și să discute cu Octav Bjoza: „Am avut privilegiul să îl cunosc pe d-l Octav Bjoza. Venise cu o problemă de fiscalitate la ANAF și am profitat de răbdarea dânsului, primind răspunsuri la întrebări despre istoria noastră. Istorie presărată de erori dar și de suplicii individuale eroice. Nu cred că își mai aduce aminte de discuția noastră mai ales că față de statura domniei sale eu nu eram decât un funcționar banal. De un calm suveran, fără nici cea mai mică ranchiună față de călăii săi și cu profundă deferență față de martirii anticomuniști, cu vorba cumpătată, mi-a explicat cu răbdare ce mare nedreptate trăim cu toții în vremurile noastre. Generația sa, profund anticomunistă, a pierdut totul: familie, prieteni, oameni dragi, casă părintească, dreptul la învățământ, funcții publice …pâinea cea de toate zilele. Chinurile din pușcăriile odioase aproape că nici nu au mai contat. Li se rupseseră aripile vieții, pierduseră sensul existenței și, fără exceptie, li s-au irosit viețile. Fiind un supravețuitor al calvarului, asistă neputincios la pensiile speciale și multe alte privilegii acordate securiștilor sadea și a urmașilor acestora!”.
După ce scrie aceste rânduri, Diaconu se oprește asupra ultimei nedreptăți comise asupra celui pe care îl consideră „un erou”, cea înfăptuită recent de premierul liberal Florin Cîțu și guvernul PNL – USR, cărora le spune: „Aveți respect față de acest om lichelelor …liberali de duzină, impostori profesionali de conjunctură, useriȘti pleziriști care jonglați cu istoria patriei, animale politice orbite de profit imediat, grohăitori de lozinci din panoplia politically correcness s.a. Ați înmulțit funcțiile publice să vă ajungă pentru toate slugile și amantezele și vă impiedicați de singurul om care avea dreptul dat de suferința sa să se ocupe de semenii lui?? Barbarilor!”.
Octav Bjoza a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică în timpul comunismului şi a trecut prin 14 penitenciare, fiind urmărit de Securitate până la prăbușirea regimului comunist.
El a fost un fervent opozant al regimului comunist, iar în tinereţe s-a înscris într-o organizaţie anticomunistă. La finele primului an de facultate, pe 25 iunie 1958, este exmatriculat şi arestat de Securitatea din Iaşi. Patru luni mai târziu, Tribunalul Militar Braşov îl condamnă la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii. Acuzaţiile – crimă de uneltire împotriva ordinii sociale. Sentinţa i-a fost schimbată în 4 ani de temniţă grea.
De-a lungul detenţiei, Octav Bjoza a trecut prin mai multe închisori şi lagăre de muncă, inclusiv prin cel de la Periprava, condus de temutul Ioan Ficior.
Urmașii foștilor deținuți politici și luptători anticomuniști au lansat on-line o petiție la care s-au alăturat deja personalități ale vieții publice, dar și unii dintre ultimii supraviețuitori ai Rezistenței anticomuniste. Ei protestează față de destituirea de către premierul Câțu a președintelui AFDPR, dl Octav Bjoza, din funcția de subsecretar de stat pentru problemele luptătorilor anticomuniști și urmașilor acestora, funcție pe care o ocupa din anul 2014, când a fost înființat acest post.
„Avem nevoie de susținerea dvs. ca semnatar al acestei petiții semnate de foști deținuți politici, urmași și personalități ale vieții publice. Dacă sunteți de acord, vă invităm să o semnați la această adresă. Dacă sunteți urmaș de fost deținut politic sau deportat, puteți menționa acest lucru în spațiul destinat comentariilor”, spune o chemare care însoțește textul petiției.
Lista de semnături continuă să fie deschisă oricui dorește să susțină protestul. Petiția este disponibilă la adresa https://www.petitieonline.com/protest_destituire_octav_bjoza#form.
O evaluare foarte corectă. Din nefericire e chiar premierul României..