Mesaj dur al vasluianului Gelu Diaconu, fostul șef al ANAF: „Idolii voștri sunt hoți și/sau incompetenți”

„Respirați și calmați-vă. Crizele de isterie pe care le faceți nu schimbă realitatea. Idolii voștri sunt hoți și/sau incompetenți, iar în timp ce vouă vă crește pulsul încercând să-i apărați, ei tot fură și tot mediocrii bolnavi de putere rămân. Pentru ei sunteți doar un mijloc de a pune mâna pe resurse și putere”. Astfel li se adresează susținătorilor actualei puteri vasluianul Gelu Diaconu, fostul director al ANAF, într-un mesaj în care explică „situația reală a finanțelor publice” creată de ceea ce numește „coaliția mediocrității”.

„Aceasta este situația reală a finanțelor publice iar aprobarea de ieri în Parlament “fără amendamente” a unui buget scriptic fără o execuție corespunzătoare nu este decât o propagandă răsuflată care mai prinde doar la precupețele din piața Obor, multe dintre ele cu aceleași dificultăți la examenul de treapta a 2 a de liceu”, explică într-o postare de pe pagina sa de socializare vasluianul Gelu Diaconu, fost director al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, candidat al ALDE pentru Senat în județul Vaslui la ultimele alegeri.

Cu expertiza dobândită, Gelu Diaconu explică „execuția bugetară pe luna ianuarie pe înțelesul tuturor (inclusiv al fanaticilor)”:

„Nu am crezut vreodată că poate fi cu putință o asemenea manipulare într-un domeniu al cifrelor exacte.

După ce în luna ianuarie a anului trecut guvernul liberal înregistrase o premieră absolută adică DEFICIT BUGETAR ÎN LUNA IANUARIE (0,04%), Coaliția Mediocrității înregistrează anul acesta un record negativ istoric de 3,69 miliarde de lei adică un deficit de 0,33% din PIB. De 8 ori mai mare!!

Și aceasta în condițiile în care, neexistând un buget aprobat legal pe 2021, cheltuielile ordonatorilor de credite (altele decât salariile și asigurările sociale) sunt limitate prin efectul legii sub nivelul execuției pe luna ianuarie a anului trecut.

Pe scurt despre dezastrul colectării veniturilor bugetare:

– dinamica impozitului pe venit (+5,2%) și a contribuțiilor de asigurări (+3,7%) , REȚINUTE LA SURSă ȘI VIRATE DE ANGAJATORI (deci fără a presupune un efort de administrare fiscală), este cu mult sub dinamica fondului de salarii (+6,7%). Diferența o reprezintă o creștere puternică a arieratelor.

– tva-ul încasat este cu aproape 10% mai mic decât anul trecut ceea ce în termeni fiscali este o adevărată catastrofă

– așa zisa creștere a impozitului pe profit nu este altceva decât consecința unor sume prelevate în plus din profitul BNR și – parțial – al băncilor comerciale.

– veniturile din accize au crescut cu numai 1,9% (an/an) adică sub rata de creștere anualizată a inflației și în pofida devansării calendarului de creștere a taxelor

– creșterea de 46,8% a veniturilor nefiscale (în sumă totală peste 3 miliarde de lei) este din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, deci nimic legat de vreo performanță în colectare.

Încercând să dreagă busuiocul, dezastrul bugetar este explicat public pe seama aceleași gogomănii …citez „a sumelor LĂSATE ÎN MEDIUL ECONOMIC PRIN RAMBURSĂRI DE TVA”!!

Să îi mai explicăm odată ratangiului de la examenul de treapta a 2 a de liceu cum stă treaba cu tva-ul.

Soldul negativ din decontul TVA rezultat ca diferență dintre un tva deductibil mai mare decât tva colectat, este UN EXCEDENT DE TAXĂ, O CREANȚĂ A AGENTULUI ECONOMIC FAȚĂ DE STAT care trebuie restituită într-un termen rezonabil (orientativ/recomandabil) de 45 de zile.

Ori există în stoc la ANAF mii de deconturi negative nerambursate însumând miliarde de lei încă din primăvara anului trecut de pe vremea când actualul prim ministru era ministru de finanțe.

Asta este cu adevărat o grea moștenire lăsată actualului ministru de finanțe!

Caracterul de creanță a TVA de rambursat este prevăzut ca atare în legislația statelor civilizate prin obligarea bonificării de dobânda agenților economici pentru întârzierile suportate în rambursare. De altfel și în jurisprudența noastră există numeroase exemple când statul roman a fost obligat la plata de dobânzi pentru întârzierea rambursării TVA .

Așadar rambursarea TVA nu este o pomană a lui Cîțu&co “lăsată” agenților economici ci o obligație legală. În fapt, prin întârzierea rambursării statul comite un abuz, contribuabilii “lăsând” la dispoziția statului sume imense care le aparțin de drept, și nu invers …cum intoxică guvernanții opinia publică”.

În finalul postării sale, după aceste explicații, Gelu Diaconu are și „un mesaj special” pentru „fanaticii spălați pe creier”, „în caz că au ajuns cu cititul până aici și nu s-au apucat să insulte sau să comenteze pe lângă subiect”. „Respirați și calmați-vă. Crizele de isterie pe care le faceți nu schimbă realitatea. Idolii voștri sunt hoți și/sau incompetenți, iar în timp ce vouă vă crește pulsul încercând să-i apărați, ei tot fură și tot mediocrii bolnavi de putere rămân. Pentru ei sunteți doar un mijloc de a pune mâna pe resurse și putere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.