„UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE – 24 IANUARIE 1859”

Desăvârșirea statului național român modern a parcurs un drum anevoios și lung, în care s-au împletit sacrificiile de vieți umane cu o intensă activitate politică și diplomatică.

Primul pas, pe acest drum, a fost realizat în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când întreaga Europă era cuprinsă de un curent al determinării naționale. În acest context, în anul 1859 este realizată Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a unionistului Alexandru Ioan Cuza în fruntea Principatelor Moldova și Țara Românească, la 5 și 24 ianuarie.

Pentru a marca acest eveniment important pentru afirmarea noastră ca stat modern, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui – alături de Consiliul Județean Vaslui – organizează Conferința științifică „UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE – 24 IANUARIE 1859”.

Evenimentul va avea loc duminică, 24 ianuarie 2021, începând cu orele 13, în Sala Multimedia a muzeului și va fi transmis online pe pagina de Facebook a instituției.

În cadrul acestei conferințe prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie ”A. D. Xenopol” Iași, va prezenta o comunicare cu tema ”Unirea Principatelor Române – moment fondator al statului național român modern”, care va fi completată de discuții între participanții la conferință.

Organizatorii acestei manifestări științifice sunt:

– Prof. dr. RAMONA MARIA MOCANU – director al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

– Dr. LAURENȚIU CHIRIAC – muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

– ALBERT GABRIEL GRECU – muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

– Dr. CIPRIAN CĂTĂLIN LAZANU – muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Vă așteptăm cu drag!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.