ACȚIUNE DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTII VASLUIENI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

În perioda 8-9 ianuarie a.c., în intervalul orar 06.00 – 22.00, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Vaslui au acționat preventiv-reactiv pe drumurile publice ale județului Vaslui, în vederea prevenirii activității infracționale, creșterii siguranței traficului rutier și prevenirii accidentelor rutiere.

În cadrul activităților au fost verificate peste 100 de vehicule și legitimate peste 110 persoane.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 36 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 13.250 lei. Dintre acestea, 33 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere și retrase 4 certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele: conducerea sub influența alcoolului (2), depășirea neregulamentară  și neprezentarea la unitatea de poliție competentă, în termen de cel mult 24 de ore, de la producerea unui eveniment rutier; cauzele care au condus la retragerea certificatelor de înmatriculare au fost: constatarea unor defecțiuni tehnice (3) și valabilitatea expirată a inspecției tehnice periodice.

 Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea unei infracțiuni la regimul rutier, respectiv ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” .

Exemplificăm :

Vineri, 8 ianuarie a.c., ora 17:35, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 159, în localitatea Pungești, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Sibiu, condus de către un bărbat de 48 de ani, din Pungești.

 Întrucât conducătorul autoturismului emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând astfel o valoare de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, în vederea recoltării de probe biologice.

 În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii le recomandă participanților la trafic să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN VASLUI

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.