„Să lăsăm departe tot ce a fost rău sau urât și să ne umplem de speranță, în tihna caldă a căminului…”. Este mesajul pe care primarul municipiului Vaslui l-a transmis înainte de Revelion vasluienilor. Căminul a fost „destinația de Revelion” a vasluienilor în acest an, în condițiile pandemiei, ca niciodată până acum, municipalitatea neanunțând organizarea niciunei manifestări, nici măcar a unui mic foc de artificii.
Vasluienii care au rămas în orașele în care locuiesc la trecerea dintre ani, au stat acasă în modul cel mai propriu. Dacă anii trecuți autoritățile județene și locale se întreceau în anunțarea unor evenimente, care de care mai diverse și atrăgătoare, anul acesta nimeni nu l-ea pregătit vasluienilor nimic. Nici măcar un mic foc de artificii, cu toare că acestea nu au lipsit la trecerea dintre ani.
În condițiile pandemiei de coronavirus, când reguli sunt masca de protecție peste față, distanțarea socială și grupurile care nu au voie să depășească un anumit număr de persoane, după ce alte manifestări, precum Festivalul Hora din Străbuni au fost organizate online, Primăria Vaslui sau celelalte autorități locale nici nu s-au mai gândit la organizarea vreunui spectacol pentru seara de Revelion.
Se pare că trecerea dintre ani, dintre anii 2020 și 2021, va rămâne unică și specială pentru vasluieni, ca și pentru ceilalți români, prin comparație cu celalte nopți de Revelion, tocmai prin lipsa oricăror distracții în aer liber, dar, bineînțeles, nu numai, dar și în interior, restaurante sau alte localuri.
Cel puțin anunțurile municipalității vasluieni despre „petreceri incendiare”, „muzică bună”, „șampanie din belșug” sau „spendide focuri de artificii” țin de domeniul trecutului.
În fiecare an, mii de vasluieni au petrecut Revelionul în aer liber și s-au arătat încântați de spectacolele oferit de Primărie și de atmosfera de poveste din Centrul Civic.
Partea bună…
Ca de obicei, și lipsa oricăror manifestări populare organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă are și părțile sale bune. În urmă cu câțiva ani, etnograful Dan Ravaru, trecut anul acesta în neființă, atrăgea aten]ia asupra invaziei de manifestări care se organizează în Postul Crăciunului, atunci când, potrivit tradițiilor românești, oamenii ar trebui să renunțe la festivism și la consumul exagerat de mâncare, în favoarea cumpătării și a unei vieți mai mult încărcate cu spirit. „Posturile la români au o puternică tradiție, anterioară chiar creștinismului, fiind practicate și în religia dacilor. Din nefericire, actualmente, se organizează târguri de produse alimentare, inclusiv consumul acestora, chiar în timpul postului. Spiritul comercial predomină, dar ar fi mai bine să se renunțe la asocierea cu Crăciunul. Poate ar fi mai bine ca aceste târguri să fie numite târgurile Anului Nou sau ale sărbătorilor de iarnă”. Dan Ravaru mai arăta că, în timpul comunismului, cu cu tot ateismul pe care regimul îl cultiva, se respecta morala creștină mai mult decât în zilele noastre.