Președintele Johannis și primarul Pavăl se întrec în reduceri fiscale pentru vasluieni

Plouă cu reduceri fiscale în toată țara, dar la Vaslui tinde să fie cod galben.

La mijlocul acestei săptămâni, președintele Klaus Johannis anunța că a promulgat legea pentru reducere la jumătate a impozitului pe clădiri și terenuri folosite în scopuri turistice. Tot în această săptămână, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, anunța că a pus în dezbatere publică pe site-ul instituției un proiect de hotărâre prin care se va acorda reducerea cu 50% a impozitului pentru clădirile nerezidențiale, dar și pentru scutirea la plată taxei pentru clădirile din proprietate publică sau privată a statului sau a UAT-urilor a căror activitate economică a fost afectată de pandemia de Coronavirus.

Este o mișcare destul de riscantă pentru edilul municipiului Vaslui, chiar dacă încasările din taxe și impozite făcute în acest an de muncipalitate sunt satisfăcătoare.

Johannis: Reducere cu 50% pentru clădirile și terenurile din circuitul turistic

Legea promulgată de președintele Klaus Johananis se va aplica pentru terenurile și clădirile folosite în scopuri turistice. În fapt, actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea Codului fiscal în vederea eliminării neclarităţilor privind interpretarea stabilirii scutirilor pentru clădirile şi terenurile utilizate pentru prestarea de servicii turistice. Modificările care se aduc ar veni în sprijinul celor care, din cauza caracterului activităţii, încasează venituri doar pe parcursul unei perioade limitate de timp. 

După noua lege, impozitul pe clădirile sau terenurile aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice, pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic, se reduce cu 50%. Reducerea se aplică în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită această condiţie. Legea va intră în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Pavăl: Reducere cu 50% a impozitului pe clădiri și scutiri pentru cei afectați de pandemie

Va fi aglomerație la Direcția Financiară a Primăriei Vaslui și pentru obținerea reducerii la jumătate a impozitului pe clădiri, dar și pentru scutiri la plata taxei pe clădiri pentru diferite categorii.

„Prima măsură se aplică pentru clădirile nerezidenţiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosinţă printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfăşurarea unor activităţi economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă şi/sau alertă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS – CoV – 2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care se certifică întreruperea parţială a activităţii economice”, se specifică în anexele proiectului de hotărâre. 

Proprietarii clădirilor au obligaţia ca, până la data de 21 decembrie 2020, inclusiv, să depună la organul fiscal local o cerere de acordare a reducerii impozitului pe clădiri, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere.

A doua măsură se referă la taxa lunară pe clădiri datorată de concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului, numai dacă activitatea economică desfășurată aici a fost întreruptă total în timpul stării de urgență sau de alertă. Dacă aceste taxe au fost totuși plătite de proprietarii clădirilor până la data de 30 septembrie, se poate solicita restituirea diferenței de impozit printr-o cerere și o declarație pe propria răspundere. Proiectul de hotărâre va fi supus votului consilierilor locali la sfărșitul acestei luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.