Să știți, prieteni, că Moldova lui Ștefan cel Mare este acum a altora și nu va fi niciodată cu adevărat a noastră sau a urmașilor noștri, ci a ălora care fac averi din bani publici. Nu știm cum se face, dar la Consiliul Județean (CJ) Vaslui câștigă numai firme care învârt lovele grele prin țară, fiind atât de combinate și înnodate politic, că Nodul Gordian e o joacă de copii prin comparație.
Să luăm, spre exemplu (că avem de unde alege și chiar ne gândim serios să facem un serial) SC Euroton SRL din Constanța, care a înșfăcat două licitații anul trecut la CJ Vaslui. Prima se referă la efectuarea unor servicii de actualizare a studiului de fezabilitate, a documentației pentru certificatul de urbanism și pentru obținerea avizelor și acordurilor pentru reabilitarea Spitalului de Psihiatrie și Boli Infecțioase Vaslui în valoare de 61.000 lei. A doua licitație câștigată de SC Euroton SRL, în noiembrie 2019, a fost pentru elaborarea documentației tehnico-economice a proiectului „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, în valoare de 208.000 lei.
„Pe urmele lui Ștefan cel Mare” este un obiectiv cultural important pentru CJ Vaslui, în care se vor rula bani europeni cu nemiluita. Este realizat în parteneriat cu Consiliul Raional Hîncești din Republica Moldova, comuna Munteni de Jos și Muzeul Județean Vaslui, și este în valoare de 7.647.954 lei, din care 6.883.158 lei sunt de la Uniunea Europeană. Prin acest proiect se dorește reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt, comuna Muntenii de Jos, sat Băcăoani, și tot acolo să se construiască un teatru de vară (parcă și văd vasluienii înghesuindu-se cu mașinile spre Bârlad pentru a vedea spectacole de teatru la Băcăoani) și un parc tematic dedicat victoriei din 1475. Am mers si noi pe urmele acestei firme și n-am aflat lucruri prea bune.
SC Euroton SRL a fost înființată 1994 și aparține arhitectului Corneliu Tudose din Constanța. De-a lungul anilor, presa a semnalat, în repetate rânduri, legăturile acestui personaj cu Radu Mazăre, fostul primar penal al Constanței, SC Euroton „arhitecturând” pe acolo cam tot ce se putea prinde în materie de activități de arhitectură, pentru că aceasta este descrierea firmei în CAEN. Spre exemplu, anul acesta SC Euroton s-a combinat cu SC Tehnorex International SA (firmă constănțeană care, în urmă cu zece ani, primea la foc automat contracte de reparații la vechile nave comerciale ARSVOM, controlată de Cristian Antohi, un alt personaj din lumea bună a Constanței) și a câștigat o licitație în valoare de 1 milion de euro la Centrul Român de Pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale, pentru proiectarea și execuția unei Baze de instruire practice la Galați. Asocierea a câștigat licitația, deși SC Tehnorex Internațional provocase mai înainte nemulțumiri mari la Administrația Fluvială a Dunării de Jos RA Galați, care i-a oferit un contract pentru livrarea a două remorchere, firma aruncând înapoi un sictir oriental subcontractând lucrarea unui șantier din Turcia.
În urmă cu cinci ani, serviciile de proiectare ale SC Euroton provocau scandal la Brăila, unde firma SC Vamed, care a trebuit să lucreze la Spitalul Județean Brăila după documentația realizată de SC Euroton, a cerut de la Consiliul Județean Brăila încă jumătate de milion de euro în plus față de suma contractată inițial, invocând faptul că realitățile „din teren” fuseseră diferite de ce propusese firma proiectantă.
Deși SC Euroton, firmă cu șase angajați, nu duce lipsă de contracte cu statul, pentru anul trecut trecut aceasta a raportat o cifră de afaceri în scădere cu 38% față de 2018, de 601.198 lei, și profit de numai 15.312 lei, în scădere cu 91% față de anul precedent.