Sesiunea juniorilor „Vasile Pârvan”, ediția a III-a: 28 septembrie – 18 decembrie 2020

Începând cu 28 septembrie 2020, Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad organizează cea de-a treia ediție a concursului de creație literară „Sesiunea juniorilor”, dedicat în semn omagial, marelui arheolog Vasile Pârvan. Concursul are ca scop susţinerea şi dezvoltarea pasiunii pentru literatură prin creație și se adresează tuturor elevilor din județul Vaslui, care au preocupări și aptitudini literare ce merită fructificate. Anul acesta, concursul se va desfășura doar în format online, expunerea publică a lucrărilor fiind eliminată din criteriile de evaluare/departajare, ca măsură de prevenire și protecție împotriva virusului Covid-19.

„Florile pictate în culori pastelate răspândeau arome care de care mai plăcute, ademenenindu-mă să le inspir neîncetat parfumul, păsările ciripeau gureșe, zburând de pe o crenguță pe alta ca niște acrobate măiastre, firele moi ale ierbii mă invitau să poposesc ore în șir pe covorul lor minunat. Cu fața în sus, priveam fascinată cerul, când, deodată, observ că norii misterioși îmi fac un semn insistent să ascult o poveste nespusă până atunci…” „Povestea norilor”, Daria-Maria Jora, Şcoala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu”, Bârlad – premiul I, secțiunea de proză, ediția a II-a, 2019.

Ca și în edițiile precedente, concursul cuprinde două secțiuni: PROZĂ ȘI POEZIE. Pentru secțiunea de proză provocăm elevii să scrie „O poveste cu final neașteptat”, care să reflecte realitatea sau imaginarul, iar pentru secțiunea de poezie, aceștia au libertatea de a se inspira din viața de familie, din societate, școală sau natură, cu precizarea că toți participanții trebuie să abordeze în conținutul lucrărilor una sau mai multe virtuți și valori morale cum ar fi: înțelepciunea, prudența, cumpătarea, prietenia, atașamentul, recunoștința, toleranța, responsabilitatea, blândețea, buna-credință, generozitatea, compasiunea, mizericordia, curajul și spiritul de dreptate.

Competiția se va desfășura pe două categorii de vârstă: elevi de gimnaziu (10-14 ani/clasele V-VIII) și elevi de liceu (15-18 ani/clasele IX-XII). Premiile și diplomele vor fi acordate în funcție de categoria de vârstă a participanților și secțiunea lucrării. Acestea vor fi oferite câștigătorilor în preajma sărbătorilor de iarnă.

REGULAMENT:

Ø La acest concurs pot participa gratuit toți elevii claselor V-XII, din județul Vaslui;

Ø Elevii pot înscrie doar o singură creație la una dintre secțiuni, la alegere: PROZĂ sau POEZIE;

Ø Este obligatoriu ca textele alcătuite:

– să fie semnate (nume, prenume, școala, clasa, vârsta, profesor coordonator sau persoană de contact cu număr de telefon, e-mail);

– să respecte cerințele referitoare la tematica secțiunii alese;

– să fie tehnoredactate cu diacritice, în format A4, Times New Roman, 12;

– să fie trimise ca document WORD până la data de 1 decembrie 2020, la adresa de e-mail: valentinafornea30@gmail.com.

Ø Criterii de evaluare: creativitatea, originalitatea, exprimarea și scrierea corectă din punct de vedere gramatical.

Ø Lucrările vor fi evaluate de juriul alcătuit de organizatorii concursului. Juriul își rezervă dreptul de a selecta din creațiile primite, doar pe cele care sunt realizate corect gramatical și corespund normelor de redactare din prezentul regulament. Dacă lucrările se vor identifica/dovedi a fi preluate/copiate din surse diverse, acestea nu vor putea fi selectate pentru concurs. Autorii lucrărilor își asumă responsabilitatea cu privire la originalitatea textelor;

Ø Câștigătorii vor fi anunțați în mediul virtual pe adresa Muzeului „Vasile Pârvan”, Bârlad: https://www.muzeuparvan.ro/ și pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

și ulterioarele distribuiri.

Ø Opțional: pentru a marca online evenimentul, câștigătorii vor trimite o filmare de prezentare a lucrării care va fi distribuită în mediul virtual.

Etapele de desfăşurare:

Ø 28 septembrie – 1 decembrie 2020 – primirea lucrărilor;

Ø 2 – 15 decembrie 2020 – evaluarea lucrărilor;

Ø 16 decembrie 2020 – comunicarea câștigătorilor;

Ø 17 decembrie – 18 decembrie 2020 – înmânarea diplomelor și premiilor.

Premiile și diplomele acordate pentru fiecare secțiune și în funcție de categoria de vârstă a participanților:

Ø PROZĂ GIMNAZIU: PREMIUL I, II și III;

Ø POEZIE GIMNAZIU: PREMIUL I, II și III.

Ø PROZĂ LICEU: PREMIUL I, II și III;

Ø POEZIE LICEU: PREMIUL I, II și III.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.