Patru cuvinte, dar numai unul rimează cu Consiliul Județean Vaslui, și anume SC AVENSA Consulting SRL din Iași. Dacă vi se pare că nu sună bine, să știți că rima se realizează prin purcoiul de bani pe care autoritatea județeană l-a dat firmei ieșene în repetate rânduri pentru a-și actualiza strategiile de dezvoltare economico-socială și care e de ordinul zecilor de mii de lei. În ultimele două cincinale, o firmă de consultanță care e constant în vizorul Direcției Naționale Anticorupție a încasat de la administrațiile publice din județul nostru aproape 1.000.000 lei pe proiecte de consultanță, adică niște sfaturi mai deștepte pe care trebuie să le ai într-un sertar, altfel iei șuturi de la stat ori nu beneficiezi de fonduri europene
În bugetul județului bate constant vântul sărăciei. Ne-am învățat cu asta. Numai că vântul sărăciei vasluiene aduce bogăție altora. E cazul firmei SC Avensa Consulting SRL Iași a căror specialiști au încercat, recent, pe 200 de pagini, să ,,penseze” sărăcia județului nostru și să ofere niște soluții pentru o administrare mai eficientă.
De ce s-a ajuns să se lucreze tocmai cu firma asta care are bubițe gârlă în cap, numai Mitică Buzatu, președintele Consiliului Județean, știe, dar nu spune. Ei, da, există explicații oficiale, cum că licitații, depuneri de oferte, contestații, câștigătorul este Avensa Consulting, etc. Pentru că treaba noastră e să căutăm adevărul în paiele din ochii celorlalți, iar strategia de dezvoltare e destul de plictisitoare și nu interesează pe nimeni – nici chiar pe Mitică Buzatu, care face orice vrea el în județ, cu strategii sau fără, o să vă spunem olecuță despre Avensa Consulting SRL și mai ales rimele sale cu DNA. Multe la număr, așa cum îi șade bine uneia dintre cele mai mari firme de consultanță în administrație din țară.
A mâncat usturoi, dar numai asociații miros
Primele probleme ale firmei cu procurorii anticorupție au început în 2014, după moartea lui Ionuț Nechita, managerul Avensa Consulting. Afacerea a fost preluată de soția acestuia, Roxana Maria Nechita, și odată cu ea și problemele. În februarie 2014, procurorii DNA încep verificările cu privire la gestionarea fondurilor europene din Primăria Iași, din mandatul lui Gheorghe Nichita, condamnat în 2017 la patru ani cu executare. Ancheta nu viza neapărat Iașiul, ci contractele de zeci de milioane de lei pe care Avensa Consulting le încheiase la nivel național: în Vaslui, Medgidia, Suceava, Buzău, Pașcani, Moinești, Botoșan și, bineînțeles, Iași. Numele Avensa Consulting SRL era legat la Iași de contracte care vizau Centrul Tehnoligic Regional, priectele Axa Culturală, Zona de Agrement Ciric, Sistemul de Management al Traficului. Firma ieșeană a ieșit neșifonată de fiecare dată, cauza fiind, după părerea noastră, iar evenimentele tind să confirme aceasta, în faptul că a avut asociați care au încălcat flagrant legea și care au fost condamnați, în final, în alte dosare decât consultanțele la care ne referim.
Și aici este vorba despre Boștină&Associates Financial Consulting SRL, devenita ulterior Confero Finance, patronată de Doru Boștină și o altă firmă, din Polonia – Ove Arup& Partners International Ltd. Polonezii au câștigat, în 2012, la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, un contract pentru servicii de consultanţă în management şi servicii conexe în procesul de evaluare şi selecţie a proiectelor aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane în valoare totală de 6.950.450 lei!!! Pe lângă ei, la acest contract au mai ciugulit și niște britanici de la firma Partners International LTD. În final, avocatul Doru Boștină a fost condamnat definitiv în trei dosare de evaziune fiscală, trafic de influență și fals în înscrisuri, iar în aprilie 2020, a primit sentința de condamnare la patru ani cu executare controversatul Gruia Stoica, cercetat într-un dosar în care era implicat și Boștină.
În 2016, primarul Botosaniului, Cătălin Flutur, a fost cercetat de DNA pentru infracțiunea de conflict de interese. Acesta ar fi semnat mai multe contracte de consultanță cu firma Avensa Consulting, unde, surpriză!, era angajat fiul său, Alexandru Flutur. La începutul acestui an primarul Botoșaniului a fost achitat într-un dosar DNA, dar nu în cel în care e cercetat pentru conflict de interese. Aici se mai lucrează.
Tot ce vrem să scoatem în evidență este că firma Avensa Consulting SRL a fost asociată mai tot timpul cu firme și persoane influente, reușind, parțial prin acestea, parțial prin specialistii săi buni în strategii și cărora nu le contestăm nici pe de parte pregătirea, să câstige licitații importante în țară. În acest sens se impune întrebarea: de ce Consiliul Județean Vaslui continuă să lucreze cu o firmă implicată în scandaluri naționale?
Aproape 1.000.000 lei pentru consultanțe la Vaslui în ultimii zece ani!
În ultimii zece ani, la noi în județ Avensa Consulting SRL a semnat contracte în valoare de peste 800.000 lei pentru obiective ce vizează creșterea siguranței publice în municipiul Vaslui, servicii de evaluare tehnică și financiară pentru cererile de finanțare către programele operaționale regionale, strategii de dezvoltare economico-socială și diferite alte tipuri de consultanțe pentru administrațile publice din județ. Pentru Strategia de dezvoltare economico-socială orizontul 2021-2027 Consiliul Județean Vaslui a plătit din fonduri proprii 16.329 lei. Aceasta reprezintă o cofinațare eligibila a autorității județene, deoarece strategia de dezvoltare este cuprinsă într-un proiect mai mare cofinanțat de Uniunea Europenă, care a dat calupul cel mai consistent: 694.006 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European. La aceștia se adaugă 106.142 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul de Stat și cofinanțarea de mai sus a autorităților județene.
Proiectul, aflat încă în derulare, îl reprezinta dezvoltarea capacităţii de formulare a politicilor publice de către Consiliul Judeţean Vaslui pentru dezvoltarea economică şi socială a judeţului, prin implementarea unui proces participativ de planificare strategică. Acesta cuprinde ,,elaborarea Strategiei de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui cu orizontul de timp 2021-2027; derularea unui program de instruire și formare profesională pentru personalul Consiliului Județean Vaslui, in domenii relevante pentru procesele de elaborare, implementare și monitorizare a strategiei: planificare strategică, management de proiect, evaluator proiecte; tipărirea și diseminarea documentului de planificare strategică factorilor interesați”. Cităm dintr-un comunicat al Consiliului Județean Vaslui din februarie 2019, atunci când proiectul a fost câștigat. Adică bani pentru Avensa Consulting și plimbări prin țară, la stagii de instruire, de preferat vara la Mamaia, iar iarna la Predeal sau Bușteni.
De menționat că în 2013 Consiliul Județean Vaslui a plătit, după aceeași ecuație, 11.072 lei pentru reactualizarea strategiei economico-sociale, document pe care mulți primari din județ l-au apreciat la vremea respectivă, dar au menționat de multe ori în presa locală faptul că nu se poate implementa, deoarece județul nostru nu va obține niciodata fondurile necesare de la UE sau Guvernul României. Adică exact ce am spus noi în dechiderea articolului: un document care va fi aruncat și uitat în sertarele șefilor administrației județene.