Angajații vasluieni aflați în concediu medical nu pot fi solicitați, de angajatori, să revină la serviciu. Pe perioada concediului medical, contractul individual de muncă e suspendat. În această perioadă, lucrătorul nu poate fi rechemat la muncă și nici concediat.

Concediul medical este definit, prin legislația muncii, drept o perioadă de suspendare a contractului individual de muncă (CIM). În această perioadă, angajatorul nu poate solicita prezența la serviciu a unui lucrător și nici nu poate dispune concedierea sa. Practic, pe perioada concediului medical, contractul individual de muncă se suspendă, ceea ce înseamnă că activitatea profesională a salariatului este întreruptă temporar.
În zilele de concediu medical, un angajator nu poate fi obligat să plătească salariul lucrătorului. Acesta primește o indemnizație de concediu medical, care este acoperită de stat prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Conform reglementărilor legale, această indemnizație este plătită de angajator care, ulterior, va cere decontarea sumelor.
În cazul concediilor pentru incapacitate temporară de muncă, provocată de boli obișnuite, angajatorul plătește primele cinci zile din fondurile proprii. Abia după această perioadă, sumele aferente zilelor suplimentare pot fi recuperate de la stat,
În acest context, angajatorul nu are competența pentru a aprecia starea de sănătate a salariatului. Concediul medical este acordat în baza unui certificat medical emis de medicul de familie sau de către specialist.
Documentul atestă incapacitatea temporară de muncă, iar angajatorul este obligat să-l respecte, chiar dacă are suspiciuni legate de veridicitatea stării de sănătate a angatului, și nu poate să-i ceară să revină la muncă pe perioada concediului medical.
În ceea ce privește durata zilei de concediu medical, deși mulți angajatori consideră că o zi de concediu medical ar echivala cu opt ore de muncă, legea nu operează cu „ore” de concediu medical, ci cu zile calendaristice întregi, care au câte 24 de ore, indiferent de norma de muncă.
Drepturile medicale sunt egale, raportate la zi, nu la oră. Astfel, un salariat cu normă parțială va primi un număr similar de zile de concediu medical precum un angajat cu normă întreagă.
Totodată, Codul Muncii interzice explicit concedierea unui lucrător pe durata concediului medical, astfel că orice decizie de încetare a CIM în această perioadă este nulă de drept.