Ajutor de stat pentru producătorii de legume

Programul „Tomata” va continua și anul viitor, și chiar va fi extins, producătorii de legume de urmând a primi un ajutor de minimis și pentru cultivarea și desfacerea altor legume. Dacă pentru acești producători acest program s-a dovedit benefic pentru conturile lor, nu la fel se poate spune și despre cumpărători, care, pe tot parcursul acestui an, au cumpărat roșii, ardei sau castraveţi la preţ de trufanda de primăvară…

În ședința de Guvern din 30 octombrie 2024 a fost aprobată schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024-2025. Prin aprobarea acestui act normativ este avută în vedere acordarea unui ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024 – 2025, pentru cultivarea de tomate, ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde. Beneficiarii acestei forme de sprijin pot fi întreprinderile/întreprinderile unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate. Cuantumul ajutorului de minimis este de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar. Depunerea cererilor și documentelor justificative se va face în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Pentru a beneficia de acest ajutor de minims, producătorii trebuie să dovedească valorificarea producției, respectiv vânzarea către producătorii de conserve de legume ori pe piaţă, până la 31 ianuarie 2025 inclusiv. 

Practic, guvernul va finanţa, prin Ministerul Agriculturii, producţia și desfacerea de astfel de legume în vederea susţinerii roducătorilor români, alocând, de la bugetul de stat, în limita prevederilor aprobate pentru anul 2025, a maximum 124.337.500 lei, reprezentând echivalentul a 25.000.000 euro. „În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor depășește resursele financiare totale alocate schemei de ajutor de minimis, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporțional”, se arată în comunicatul MADR.

Toate bune și frumoase, dacă această subvenţie s-ar reflecta și în preţul la raft, din pieţe, al acestor legume. În pieţele vasluiene, este o raritate să întâlnești producători care să poarte însemnele specifice, șorţul inscripţionat „Programul Tomata”, cu toate că unii dintre ei au beneficiat de acest ajutor de minimis. Cât privește preţul roșiilor, a ardeiului gras, gogoșarilor, castraveţilor, fasolei păstăi sau a altor legume „românești”, acesta nu a diferit cu nimic ori a fost chiar mai mare decât al legumelor din import, în această vară, în ciuda subvenţiilor primite, cel puţin în pieţele vasluiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.