După inundațiile din urmă cu o lună din județ șeful Situațiilor de Urgență de la Apele Române cere „reproiectarea spațială a zonei”

„Reproiectarea spațială a zonei, e nevoie de lucrări ameliorative”, spune Sorin Rîndașu, directorul Departamentul Situațiilor de Urgență (DSU) în cadrul Administrației Naționale Apele Române, după inundațiile de la mijlocul lunii septembrie din județele Vaslui și Galați, care au fost cauzate de un fenomen extrem.

Pentru a preveni repetarea inundațiile din urmă cu o lună care au afectat în special județele Vaslui și Galați, șeful Departamentului Situațiilor de Urgență (DSU) de la „Apele Române” susține, într-un interviu pentru cotidianul Gândul, că întreaga zonă are nevoie de lucrări ameliorative, de corectare a torenților și împăduriri. „Vorbim despre fenomene excepționale, extreme, care se produc la anumite intervale de timp și, din păcate, au o recurență din ce în ce mai mare în ultima perioadă. Și nu doar România este afectată. În aceeași perioadă, s-au produs inundații devastatoare și în Polonia, Austria și Cehia, cu un număr semnificativ de victime – 24, conform ultimelor statistici. La Galați și Vaslui, vorbim așadar despre inundații de tip fulger care au fost generate de precipitații de peste 200-220 l/mp, căzute pe un areal extins într-un interval de 24-48 ore. Aceste cantități s-au înregistrat la cel puțin trei stații hidrometrice aflate în administrarea Apelor Române.

Dacă ne raportăm la inundațiile care au avut loc în Galați, în anul 2013, amploarea și severitatea inundațiilor de acum a fost cu mult mai mare. Apa a depășit nivelul maxim din 2013 cu aproximativ 80 cm, atingând în unele case 1,30-1,50 metri. De aceea, pot spune că precipitațiile cumulate din Galați și Vaslui sunt similare, ca manifestare și efecte, cu cele din anul 2005”, spune Sorin Rîndașu.

El crede că întreaga zonă trebuie reproiectată, în condițiile măsurile de protecție împotriva inundațiilor din prezent nu mai fac față noilor condiții climatice: „Investițiile actuale au fost planificate pentru inundații care apar o dată la 100 de ani. Însă, după evenimentele recente din Galați și Vaslui, este clar că întreaga zonă trebuie reproiectată din punct de vedere strategic, bazându-ne pe colectarea datelor din teren și având o abordare integrată”. 

În același timp, și modul în care oamenii își proiectează și construiesc locuințele trebuie schimbat: „În multe localități, construcțiile sunt amplasate în zone inundabile. Este imposibil să mutăm toate construcțiile din zonele inundabile, însă putem adapta modul în care sunt construite. Locuințele trebuie gândite astfel încât să reziste la niveluri mai ridicate ale apei. De exemplu, dacă apa pătrunde în casă, este bine ca prizele electrice să fie amplasate la peste 1,5 metri. Casele pot fi astfel construite sau modificate astfel încât să reziste la inundații (cu subsoluri permeabile, acoperișuri care să rețină apa etc.)”.

„Având în vedere caracterul excepțional al inundațiilor-fulger (de peste 200 l/mp) care au avut loc în județele Galați și Vaslui, echipa noastră de ingineri a identificat un portofoliu de investiții necesare care trebuie dezvoltate cu prioritate în județul Galați și Vaslui și care pot scoate de sub efectul inundațiilor zonele afectate și arealul acestora. Vorbim despre 9 acumulări nepermanente în județul Galați și 2 acumulări nepermanente în județul Vaslui și în jur de 230 de km de amenajări ale albiei constând în regularizări și îndiguri. Valorile estimate la momentul actual necesare pentru promovarea și realizarea acestor lucrări hidrotehnice se ridică în jurul valorii de 372 milioane de euro. Soluțiile tehnice pentru aceste lucrări vor fi definitivate în cadrul documentațiilor tehnico-economice care vor fi elaborate. Dar o dată propuse și promovate aceste lucrări ca fiind prioritare, avem nevoie de o susținere financiară continuă și permanentă până la finalizarea acestora. Sursele de finanțare includ fonduri europene, fonduri de coeziune, fonduri naționale și bugetul Apelor Române. În plus, există posibilitatea ca statul român să aprobe un credit care ulterior ar fi rambursat din fonduri europene nerambursabile, ceea ce ar asigura continuitatea investițiilor pe termen lung”, a mai spus șeful Departamentul Situațiilor de Urgență din cadrul Administrației Naționale Apele Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.