Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a dat starul depunerii cererilor de înscriere pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 destinat persoanelor fizice. Fiecare regiune are alocată câte o zi pentru depunerea cererilor de înscriere, Regiunea Nord – Est, din care face parte și judeţul Vaslui, fiind programată pentru 1 octombrie 2024. Doritorii trebuie să fie iute de mână, pentru că banii alocați Regiunii Nord Vest s-au epuizat în doar două minute, și să respecte instrucţiunile AFM.
Vineri, 27 septembrie 2024, s-a desfășurat prima sesiune de înscrieri în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, cea destinată Regiunii Nord Vest, respective solicitanților din județele Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș. Fondurile puse la dispoziție, 274, 29 milioane lei, au fost epuizate în doar două minute de la deschiderea sesiunii, în acest scurt timp fiind depuse 9.143 de cereri.
Deci, interesul pentru acest Program este foarte mare, iar doritorii vasluieni trebuie să fie pregătiți marți, 1 octombrie 2024, pentru a depune cererea de înscriere imediat după ora 10.00, ora de deschidere a sesiunii destinate Regiunii Nord Est. Deși suma alocată acestei regiuni din care face parte și județul Vaslui este a doua cea mai mare din program, 319, 38 milioane lei, și concurența cu doritorii – persoane fizice din celelalte județe, Bacău, Iași, Botoșani, Suceava și Neamț, va fi acerbă.
Administrația Fondului pentru Mediu, prin care se derulează acest program, a transmis și o serie de instrucțiuni în vederea înscrierii: Depunerea dosarelor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024 poate fi realizată DOAR de utilizatorii care au cont creat în aplicație. Contul se creează la adresa https://inscrierionline.afm.ro , CU CEL PUȚIN 24 ore înainte de deschiderea sesiunii de depunere a regiunii pe care doriți să o accesați;
O adresă de email (asociată unui cont de utilizator) poate fi folosită pentru depunerea unui singur dosar. Dacă a fost depus un dosar în cadrul unei regiuni, NU se va mai putea realiza o alta depunere în program pentru nicio altă regiune, folosind aceeași adresă de email;
Contul de utilizator folosit pentru înscrierea în program în sesiunea 2023 poate fi folosit în sesiunea anului 2024, cu condiția ca în sesiunea anterioară (2023) înscrierea să se fi realizat pentru altă adresă și alt solicitant APROBAT. Totuși, vă recomandăm să vă creați un alt cont de utilizator pentru noua sesiune;
Informațiile Nume și Prenume afișate în aplicație, introduse la momentul creării contului, NU impactează în niciun fel depunerea/înscrierea în program. Respectivele informații au rol exclusiv vizual;
În situația în care solicitantul dorește să clarifice o situație specifică și, pentru aceasta, are nevoie să încarce un document suplimentar, documentele vor fi arhivate, iar arhiva rezultată va fi încărcată în secțiunea dedicată „Documente necesare”, în dreptul documentului care necesită încărcarea unui fișier suplimentar. În cadrul secțiunii „Documente necesare”, în dreptul fiecărui punct, se poate încărca un singur document. Dacă pentru un anumit articol se încarcă mai multe documente, acestea se suprascriu, iar în sistem va fi disponibil doar ultimul document încărcat.
„Pentru cei rezidență permanentă, vă recomandăm ca în procesul de completare a cererilor de finanțare să respectați următoarele instrucțiuni: La secțiunea „Serie Act Identitate”, introduceți „FS” (fără serie), iar la secțiunea „Număr Act Identitate”, completați cu 6 de zero (000000). Vă recomandăm să respectați aceste indicații pentru procesarea corectă și rapidă a datelor”, mai anunță AFM, pe site-ul propriu.
Suma totală alocată ediţiei din acest an a Programul Casa Verde Fotovoltaice este de 2 miliarde lei lei, fiind estimaţi să depună cereri de finanţare circa 67.000 de noi beneficiari. Finanțarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 30.000 lei. Finanţarea se acordă pentru instalarea de panouri fotovoltaice de cel puțin 3kW. O cerință nouă impune instalarea și de sisteme de stocare a energiei electrice pentru toți cei care doresc să acceseze finanțarea. Cheltuielile eligibile în program sunt pentru achiziția de sisteme de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW sau pentru achiziția instalației de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile ori pentru extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice deja instalate, prin montarea unui sistem cu putere minimă instalată de 3 kW. Finanţarea acoperă inclusiv montajul și punerea în funcțiune a sistemelor / instalațiilor menționate, dar și TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile. Sunt considerate eligibile doar cheltuielile efectuate după aprobarea finanțării, și doar pentru lucrări executate de firme agreate de către AFM.