Peste câteva zile expiră mandatele consilierilor locali și județeni din actualul mandat, în decursul lunii octombrie urmând să depună jurământul noii consilieri. Prinse în febra alegerilor parlamentare și prezidențiale care se apropie, conducerile organizațiilor județene și locale ale partidelor nu au transmis încă listele cu noii aleși către primării.
În octombrie expiră mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni, precum și a președintelui Consiliului Județean, aleși pe 27 septembrie 2020, urmând să fie puși în funcție noii aleși locali, cei care și-au câștigat acest drept în urma alegerilor de pe 10 iunie din acest an. În cazul primarilor și a președintelui Consiliului Județean, este simplu, numele acestora este cunoscut, astfel că, la prima ședință a consiliilor locale sau județene, urmează a depune jurământul și a fi puși în funcție pentru mandatul 2024 2028. Nu este și cazul consilierilor locali, pentru că nu toți candidații aflați pe primele poziții ale listelor de la alegeri vor și ocupa o asemenea funcție: unii au părăsit partidul pe a cărui liste au candidat, alții au decis, din diverse motive, să nu ocupe o asemenea funcție, iar altora li s-a cerut de către șefii de partid să lase locul altor colegi, situați pe poziții inferioare, neeligibile, de pe listele de la alegerile din iunie.
În aceste condiții, la primării trebuie transmise, de către partide, listele cu viitorii consilieri, și asta în timp util, pentru a putea fi validați la prima ședință de consiliu local sau județean din luna octombrie, ședință care de obicei, se organizează special în acest scop.
Zilele trecute, Instituția Prefectului județului Vaslui a organizat o întâlnire cu secretarii primăriilor, în care li s-a prelucrat metodologia de validare a noilor aleși locali și în cadrul căreia li s-a cerut acestora să facă adrese către partide pentru a primi în timp util listele cu viitorii consilieri.
În județul Vaslui sunt nu mai puțin de 11 partide, formațiuni sau alianțe politice care au reușit să-și impună candidați în consilii locale, la alegerile din 10 iunie, precum și doi caniddați independenți. Cei mai mulți, 571 de consilieri locali, îi are PSD, care a câștigat respectivele alegeri, având cei mai mulți consilieri în majoritatea comunelor, precum și în cele trei municipii, Bârlad, Vaslui și Huși, și în orașul Murgeni – nu degeaba Vasluiul este numit „județ roșu”. PNL va avea în următorul mandat 258 consilieri locali (7,27% din numărul total), având cel mai mare număr de consilieri, nu neapărat și majoritate, în 15 comune și în orașul Negrești. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va avea 109 consilieri, Alianța Dreapta Unită (formată din USR, PMP și Forța Dreptei) – 45 de consilieri, USR având și alți 38 de consilieri, în comunele unde a candidat pe listele separate. PMP care a câștigat alte 11 mandate, în timp ce Forța Dreptei alte 6 mandate. Au mai reușit să-și impună consilieri și alte partide: PUSL (care a dat și un primar la Bogdănița) – 9 consilieri, ProRomânia – 7 consilieri, Partidul SOS România – 3 consilieri, Partidul Ecologist – un consilier, alți doi consilieri locali câștigându-și mandatul după ce au candidat ca indepșendenți.
Cât privește Consiliul Județean, PSD va avea și în următorul mandat majoritate deplină pentru a-și impune proiectele de hotărâre, după ce a câștigat 17 mandate din totalul celor 34. PNL va fi reprezentat de 8 consilieri, care, împreună cu cei 4 consilieri AUR și cei 3 consilieri județeni USR, PMP și Forța Dreptei, care au candidat împreună în cadrul Alianei Dreapta Unită, speră să țină piept consilierilor PSD, măcar în ceea ce privește hotărârile pentru a căror adoptare este nevoie de două treimi din voturi.
Toți cei 1.060 de consilieri locali din județ și cei 34 de consilieri județeni își vor putea prelua mandatul doar după ce organizațiile locale, respectiv județene, vor înainta către primării listele cu numele acestora.
[…] Vaslui Azi […]