„Am avut o audiență mult peste așteptări, cu circa 20 de mii de vizitatori prezenți, în ciuda caniculei, în cele trei zile ale festivalului”, a spus Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Județean, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat concluziile la finalul Festivalului „Vasluiul Medieval”, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani.

„Am avut o audiență mult peste așteptări, cu circa 20 de mii de vizitatori prezenți, în ciuda caniculei, în cele trei zile ale festivalului. Mulțumesc tuturor, participanți, publicului, colegilor mei care au făcut eforturi deosebite pentru a duce la bun sfârșit o manifestare de o asemenea anvergură”, a declarat directoarea Ramona Mocanu, care a anunțat că ediția de anul viitor a festivalului va avea loc pe 2, 3 și 4 mai, atât pentru a beneficia de o vreme mai răcoroasă, dar și pentru că municipiul Vaslui va fi în 2025 Capitala Tineretului în România. „Doresc ca Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani să devină un punct de atracție permanent și să fie inclus pe harta turistică a țării. În acest sens, Festivalul „Vasluiul Medieval” este doar o parte a eforurilor pe care, împreună cu conducerea Consiliului Județean și primăriilor Muntenii de Jos și Vaslui le facem încă din 2005”, a declarat Ramona Mocanu, directoarea Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”.
Vasluiul se poate lăuda acum cu o manifestare cum în puține locuri din țară sunt: Festivalul „Vasluiul Medieval” s-a dovedit nu doar un succes de public, însă atmosfera de la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani și activitățile desfășurate în cele trei zile de la sfârșitul săptămânii trecute au primit aprecieri din partea tuturor celor care au luat parte la ele: vizitatori ori participanți, unii dintre ei veniți pentru prima dată în această zonă. „Încă din prima zi, am avut parte de o audiență mult mai numeroasă decât cea la care ne așteptam noi, circa 3-4 mii de vasluieni asistând atât la parada medievală desfășurată în Vaslui, cât și la piesa de teatru și celelalte activități din seara de vineri, de la Băcăoani. A doua zi, la Festival au fost prezenți peste 11 mii de vizitatori, foarte mulți copii cu părinții lor, vasluieni și nu doar, care au asistat la atelierele demonstrative, la reconstituirea Bătăliei de la Podul Înalt ori seara, la concertul susținut de Ovidiu Lupan Țăndărică, Stelu Enache, Balkano Group și Fanfara SHUKAR de la Zece Prăjini. Afluența a fost atât de mare încât autobuzele puse gratuit la dispoziția celor care au dorit să vină la festival au circulat non stop, și nu doar din oră în oră, așa cum era programat. Chiar și duminică, în ciuda caniculei, peste 4 mii de vasluieni au dorit să fie prezenți la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani, pentru a asista la demonstrațiile meșterilor, la o a doua reconstituire a celei mai mari bătălii medievale din Europa sau la celelalte activități culturale programate. Acum, la finalul festivalului pot spune că manifestarea a ieșit mult mai bine decât ne-am dorit, iar toată munca depusă de noi, organizatori, voluntari, invitați și participanți din întreaga țară, a meritat din plin. Doresc să mulțumesc tuturor acestora și în special conducerii Consiliului Județean și primăriilor Muntenii de Jos și Vaslui, precum și ministrului Culturii, Raluca Turcan, pentru implicare și ajutorul primit. Pentru noi urmează o provocare la fel de mare: omagierea a 50 de ani de activitate a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, manifestări care vor avea loc la sfârșitul lunii septembrie”, a declarat dr. Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Județean, principalul organizator al Festivalul „Vasluiul Medieval” 2024.
Ea a anunțat că viitoarea ediție a festivalului va avea loc în perioada 2-4 mai 2025: „Am preferat să mutăm perioada de desfășurare pentru luna mai din mai multe considerente: va fi mai răcoare decât în iulie și, deci, ne vom putea aptepta la un număr mai mare de vizitatori, iar vara formațiile și trupele, înclusiv cele care se ocupă de reconstituiri istorice, sunt foarte ocupate și mult mai greu de adus la Vaslui. În plus, să nu uităm că municipiul Vaslui va fi anul viitor Capitala Tineretului din România. De aceea și debutul festivalului va fi pe 2 mai, de Ziua Tineretului. Pentru noi va fi o provocare: trebuie ca ediția 2025 a Festivalului „Vasluiul Medieval” să conțină activități cel puțin la fel de variate și spectaculoase ca cele ale ediției din acest an. Doresc ca manifestările de la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani să nu se rezume doar la cele două evenimente: sărbătorirea, pe 10 ianuarie, a Bătăliei de la „Podul Înalt” și festivalul dedicat marelui voievod Ștefan cel Mare. Doresc ca, acest loc plin de istorie și frumusețe, Ansamblul Monumental de la Băcăoani, să intre pe harta turistică a țării, iar acolo să fie organizate în permanență manifestări ce pot atrage vizitatori. Acesta este și motivul pentru care am insistat ca Consiliul Județean să se implice prin accesarea de fonduri transfrontaliere, prin cele două proiecte europene derulate împreună cu parteneri din Republica Moldova: pentru a renova și reda circuitului turistic ți istoric acest Ansamblu Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani. Am reușit parțial, mai avem mult de lucru: înființarea unui parc tematic și a unuia pentru copii, înființarea unei parcări care să permită accesul inclusiv a autocarelor cu vizitatori, construirea unui osuar, obiectiv pentru care deja avem promis sprijinul Ambasadei Turciei, și, nu în ultimul rând, reabilitarea întregii zone verzi, pentru a pune în valoare frumusețea Ansamblului de la Băcăoani”, a mai declarat directoarea Ramona Mocanu.