Vasluienii, așteptați la Băcăoani, la Festivalul „Vasluiul Medieval”

Proaspăt renovat printr-un proiect al Consiliului Județean Vaslui, Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani va fi, la acest sfârșit de săptămână, gazda primului său eveniment major: a doua ediție a Festivalului „Vasluiul Medieval”. Organizatorii, Consiliul județean și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui au pregătit o serie de surprize, între care concerte, tabără medievală, ateliere de creație, dansuri medievale, jocuri de foc ori reconstituiri spectaculoase de luptă.

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a pregătit o serie de activități pentru a marca 520 ani de la trecerea la cele veșnice a celui mai mare domn al Moldovei, Ştefan cel Mare. Astfel, în perioada 5 – 7 iulie, la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani, vasluienii de toate vârstele vor putea face o incursiune în epoca medievală, într-o lume a domnițelor și a cavalerilor, a meșteșugarilor iscusiți, a nobililor, țăranilor și regilor, vom călători împreună într-un timp al onoarei și frumosului. Cei mai pricepuți meșteri vor campa la „Podul Înalt” și își vor dezvălui secretele prin ateliere demonstrative de cojocărit, broderie, prelucrare arme, heraldică, scriere medievală. Nu vor lipsi poveștile și florile de leac. „Fiecare iubitor de istorie va putea deprinde tainele meșteșugurilor de altădată. Sunteți aşteptaţi, cu mic, cu mare, să vă încercați abilităţile artistice și îndemânarea în cadrul atelierelor de pictură, olărit, țesătorie, fierărie etc. Vor fi organizate ateliere de piei animale și cojocărit, atelier de broderie, atelier de prelucrare arme, atelier de lucruri mărunte și artizanale, atelier cu flori de leac, atelier de heraldică, atelier dedicat povestirilor medievale, atelier demonstrativ de scriere medievală etc, toate susținute de membri ai trupelor de reconstituire istorică din întreaga țară”, este îndemnul organizatorilor, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Nu vor lipsi bucatele gătite după rețete medievale, în cadrul Târgului cu Bunătăți, dar nici piesele de teatru, Festivalul „Vasluiul Medieval” 2.0 va debuta vineri cu Parada medievală pe traseul Crucea Gării – Centrul Civic Vaslui și apoi, în aceeași seară, de la ora 21.30, în noul amfiteatru de la Băcăoani, urmând a fi pus în scenă un fragment din piesa Apus de soare, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, de către actorii Tetrului Național București.

Sâmbătă, 6 iulie 2024, începând cu ora 19.30, compozitorul și orchestratorul Mihai Toma va urca pe scena Festivalului „Vasluiul Medieval”, pentru a susține un concert în cadrul proiectului DACIKA menit să pună în valoare muzica tradiţională românească, într-o reinterpretare contemporană. Apoi, de la ora 21.30, va urma un concert susținut de Ovidiu Lupan Țăndărică, Stelu Enache, Balkano Group și Fanfara SHUKAR de la 10 Prăjini.

Duminică, de la ora 11, pe scena Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Băcăoani, copiii vor putea asista la un spectacol de teatru dedicat lor, ocazie cu care va fi pusă în scenă o adaptare a nuvelei lui Ion Creangă, „Povestea Porcului”, după care, de la ora 12.30, actori și cascadori vor pune în scenă o reconstituire a unei lupte medievale. După amiază, va fi rândul adulților, care vor putea asista la concertul extraordinar susținut de Teodora Panainte și Taraful Moldovioara.  

Doritorii vor avea la dispoziție transport gratuit, asigurat de Consiliul Județean Vaslui, pe ruta Centrul Civic Vaslui – Ansamblul Monumental „Podul Înalt” Băcăoani – Centrul Civic Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.