Ghid pentru alegeri: Când, unde și cum votezi, de ce acte ai nevoie și ce nu ai voie să faci

Procesul de votare din 9 iunie 2024 începe la ora 07:00 și se încheie la ora 22:00, cu excepția cazului în care mai există alegători care așteaptă să voteze, acesta putând fi prelungit până la 23:59. Votezi pentru alegerile locale și europarlamentare în aceeași secție, în care ești arondat conform adresei de domiciliu, și vei primi o ștampilă și 5 buletine de vot: pentru primar, consiliul local, președintele de consiliu județean, consilierii județeni și europarlamentari. Dacă nu vrei să votezi pentru o anumită categorie, poți refuza buletinul de vot respectiv. 

Sunt deschise peste 19.000 de secții de votare în toată țara, iar alte 915 în străinătate, conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). 

Pentru alegerile locale, cetățenii pot vota numai la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința și doar în România. La alegerile locale nu se votează în străinătate. Vom alege reprezentanții administrațiilor locale și județene, care vor avea un mandat de 4 ani. Demn de știut este și că toți aleșii locali câștigători își vor prelua mandatele abia la toamnă.

Cine poate vota?

Pot vota toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, care au domiciliul sau reședința în localitatea respectivă și nu sunt lipsiți de drepturile electorale printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Accesând www.registrulelectoral.ro poți afla care este secția ta de votare. Tot ceea ce trebuie să faci este să adaugi CNP-ul și numele tău de familie. 

Pentru alegerile europarlamentare vom alege un candidat independent din cei de pe buletinul de vot sau lista unui partid. Ei vor avea un mandat de 5 ani. România este reprezentată de 33 de eurodeputați în Parlamentul European.  

Ce documente trebuie să aveți la voi când votați la alegerile din 9 iunie 2024:

Puteți vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, după cum urmează:

– cartea de identitate;

– cartea electronică de identitate; 

– carte de identitate provizorie;

– buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; 

– paşaportul diplomatic electronic; 

– paşaportul de serviciu; 

– paşaportul de serviciu electronic; 

– carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Procesul de vot pentru alegerile europarlamentare și locale

La intrarea în secție, trebuie să prezentați actul de identitate operatorului de calculator, iar acesta va înscrie CNP-ul tău în sistem. 

După scanarea actului de identitate vei merge în fața membrilor biroului electoral al secției de votare și vei semna în lista electorală permanentă, complementară sau suplimentară, după caz, după care vei primi cele cinci buletine de vot, alături de ștampila „VOTAT” pentru: 

– candidații la Parlamentul European, 

– pentru primarul localității

– consiliul local

– președintele consiliului județean

– consiliul județean

Persoana care votează intră singură, într-o cabină închisă (de obicei cu draperie) și pune ștampila în spațiul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care vrea să-l voteze.

Cei care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului secției de votare, nu pot vota singuri, vor putea alege un însoțitor pentru a-i ajuta, însă acesta nu trebuie să fie din rândul observatorilor sau membrilor comisiei din secția de votare. 

După ce ați votat, îndoiți buletinul de vot, iar apoi îl introduceți în urnă, având grijă ca acesta să nu se deschidă. 

Chiar dacă ai îndoit greșit buletinul de vot, acesta nu va fi anulat, dacă nu a fost văzută opțiunea ta. 

În cazul în care este la vedere opțiunea alegătorului, atunci votul este anulat și vei beneficia de un nou buletin de vot, numai o singură dată, iar acest lucru va fi menționat în procesul verbal. 

Vei înapoia președintelui secției de votare ștampila de vot, după care acesta vă va aplica pe actul de identitate autocolantul cu mențiunea „VOTAT”. 

Strict interzis în ziua votului:

Campania electorală este interzisă sub orice formă în ziua alegerilor. Aceasta a început cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor și s-a încheiat sâmbătă, la ora 07:00, cu o zi înainte (legea 115/2015);

Atât comercializarea, cât și consumul de băuturi alcoolice, pe o distanță de 500 de metri, în jurul secției de votare, sunt interzise (legea 115/2015);

În afară de membrii biroului electoral al secției de votare, de candidați și de observatori, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în secția de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare (legea 33/2007);

De asemenea, aceștia nu pot face propagandă electorală și nu pot purta ecusoane, insigne ori alte însemne de propagandă electorală (legea 33/2007);

Pe durata votului se interzice membrilor birourilor electorale, persoanelor însărcinate cu menținerea ordinii și persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală (legea 33/2007).

Unde se votează?

Secțiile de votare sunt organizate în localitățile din întreaga țară, iar fiecare alegător trebuie să voteze la secția de votare de care aparține conform domiciliului sau reședinței. Adresa exactă a secției de votare poate fi verificată pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP) sau la primăriile locale.

Cum se desfășoară votul?

Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.