Termenul de depunere a cererilor de subvenție la APIA, prelungit până miercuri, 12 iunie, ora 24.00

Astăzi, 7 iunie 2024, la ora 0.00, urma să expire termenul final de depunere la APIA a cererilor de plată aferente Campaniei 2024. Dat fiind însă faptul că mulți dintre fermieri, și în special dintre cei mari, care au în folosință sau proprietate sute de hectare, nu au reușit să depună cererile de subvenție, ori nu s-au prezentat încă la centrele APIA pentru semnarea cererilor, Ministerul Agriculturii a decis ieri prelungirea cu încă 5 zile a termenului final de depunere. Practic, 12 iunie 2024, la ora 24, este ultimul termen până la care fermierii mai pot depune și semna cereri de subvenții, dar și pentru a aduce eventuale modificări la cererile depuse.   

APIA vine în sprijinul fermierilor!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că termenul de depunere a Cererilor de plată, în cadrul Campaniei 2024, a fost prelungit până la data de 12 iunie 2024, inclusiv, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 231/06.06.2024 pentru modificarea unor acte normative în domeniul agriculturii, Ordin publicat în Monitorul Oficial nr. 529 din 06.06.2024.

Prin actul normativ menționat se precizează că, în anul 2024, cererile de plată se depun la APIA în perioada 4 aprilie – 12 iunie. Astfel, noua dată limită de depunere este 12 iunie 2024 inclusiv.

„Prelungirea termenului vine în sprijinul fermierilor care din motive neimputabile lor încă nu au depus Cererile de plată pentru anul 2024 în termenul stabilit inițial. Fermierii sunt așteptați la Centrele județene și locale APIA, unde vor beneficia de tot sprijinul funcționarilor Agenției în accesarea cu succes a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic, precum și a schemelor de sprijin compensatoriu de mediu și climă”, se arată în comunicatul transmis de APIA.

Trebuie spus că, în acest an, Campania de depunere a Cererilor de Plată a început mai târziu și, în plus, au apărut unele noi cerințe, în special pentru accesarea schemelor de sprijin compensatoriu de mediu și climă.

Așa se face că, la începutul acestei săptămâni, cu doar câteva zile înaintea expirării termenului final al Campaniei, la nivelul Vasluiului, județ de fiecare dată fruntaș în depunerea cererilor, doar 88% dintre fermieri făcuseră acest lucru. Practic, până pe 6 iunie, la centrele APIA vasluiene fuseseră depuse doar 14.062 cereri de plată, față de 15.918 cereri, depuse în Campania 2023, pentru o suprafață agricolă totală de 239.086 ha, față de 268.778 ha, pentru care a fost solicitată subvenții, anul trecut.

Mai mult, fermierii care au depus Cererea de plată electronic prin accesarea aplicației IPA-Online trebuie să se prezinte la sediile APIA în vederea semnării. Cât privește fermierii care utilizează semnătura electronică, ei trebuie să anunțe în prealabil, prin mesaj telefonic sau prin e-mail, funcționarul responsabil. O parte dintre acești fermieri nu au apucat să facă acest lucru, riscând excluderea cererii.

Aceste lucruri sunt generalizate la nivelul întregii țări, acesta fiind motivul pentru care Ministerul Agriculturii a prelungit cu încă 5 zile, termenul final de depunere a Cererilor de Plată în Agricultură, pentru acest an.

Atenție: după ora 24.00 a zilei de 12 iunie, aplicația în care se pot depune cereri de plată în agricultură pentru anul 2024 va fi închisă, iar cei care, până la respectivul termen, nu au depus ori semnat cererea către APIA, vor rămâne fără subvenții în acest an!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.