Jumătate dintre primăriile comunale și orășenești vasluiene, în grevă

De luni, 18 martie 2024, peste 1.400 de primării comunale și orășănești din țară ar căror angajați sunt afiliați la Sindicatul funcționarilor din primării – SCOR se află în grevă de avertisment de 2 ore pe zi, și grevă japoneză cu exces de zel, respectiv orice cerere va fi rezolvată la finalul termenului legal, de regulă 30 de zile. Între acestea și jumătate dintre cele 83 de primării din județ, ai căror funcționari solicită nu majorări de salarii, așa cum au făcut alte categorii de funcționari publici, ci drepturile salariale care li se cuvin, conform OUG nr. 45/2023 niciodată pusă în practică. Dacă doleanțele sindicaliștilor din primării nu vor fi satisfăcute, ei ar putea decide sâmbătă demararea unei greve generale pe termen nelimitat.

Funcționarii din primării sunt nemulțumiți de faptul că, deși toate celelalte categorii de bugetari, personalul din justiție, sistemul sanitar sau din învățământ au primit majorări salariale importante în ultima vreme, ei încă au lefurile la nivelul anului 2022. În aceste condiții, în întreaga țară, funcționarii din primării afiliați la SCOR au demarat începând de luni proteste și acțiuni sindicale pentru a determina Guvernul României să le acorde drepturile salariale prevăzute deja, încă din urmă cu doi ani, prin lege. Este vorba despre o grevă de avertisment de 2 ore pe zi și o grevă japoneză, cu exces de zel, respectiv orice cerere va fi rezolvată la finalul termenului legal, de regulă 30 de zile. Pentru a maximiza efectele acestor greve, cea de avertisment se desfășoară la ore diferite în fiecare zi.

„Nu dorim să creăm probleme locuitorilor comunelor, și să-i punem pe drumuri degeaba, dar considerăm că aceasta este cea mai bună metodă pentru a-i sensibiliza pe guvernanți pentru ca aceștia să se aplece în sfârșit și asupra problemelor noastre, a funcționarilor din primării, care am ajuns să avem lefuri mai mici decât o îngrijitoare de la școală ori un profesor debutant, deși și acesta, și noi, avem studii superioare, iar noi, cei din primării, avem mai multe responsabilități”, explică unul dintre funcționarii protestatari.

„Între cele 1.266 de primării comunale și orășănești din întreaga țară unde există constituite celule sindicale afiliate SCOR și alte circa 200 alte șprimării a căror funcționari s-au alăturat protestului, se numără și circa jumătate dintre primăriile vasluiene. Este vorba de cele 38 de primării comunale care au celule sindicale afiliate SCOR și cea a orașului Murgeni și alte câteva a căror funcționari simpatizează cu cauza sindicală și unde au fost deasemenea declanțate proteste constând în grevă de avertisment de 2 ore zilnic, și grevă japoneze. Așteptăm să vedem reacția guvernanților și, dacă solicitările noastre nu sunt satisfăcute, membrii noștri de sindicat sunt deciși să continue protestele, intrând chiar dacă va fi nevoie, în grevă generală pe termen nelimitat. Sperăm să nu se ajungă până acolo, și să nu paralizăm complet activitatea din primării…”, a declarat Bogdan Vătavu, liderul filialei județene Vaslui a Sindicatului funcționarilor din primăriile comunale și orășăești – SCOR. Trebuie spus că în aceste UAT-uri, inclusiv primarii, care chiar dacă nu sunt funcționari publici și membri SCOR, sunt de acord cu cererile funcționarilor din primării și aceste acțiuni de protest.

S-a ajuns la această situație după ce, la sfârșitul lui ianaurie, funcționarii din primării afiliați la SCOR au făcut o grevă de avertisment cu întreruperea activității timp de două ore, avertizând astfel guvernanții să le acorde salariile pe care le merită și prevăzute prin Ordonanța de Urgență nr. 45/2023 care nu a fost niciodată pusă în practică. Ulterior grevei de avertisment din 31 ianuarie, în urma negocierilor cu reprezentanții Guvernului, ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și ai Ministerului Finanțelor, s-a semnat cu aceștia o Minută, prin care Guvernul s-a angajat ca în următoarele două săptămâni să caute soluțiile, inclusiv sursele de finanțare, pentru inițierea actului normativ de acordare a unei creșteri salariale pentru salariații din administrația publică locală, în special la nivelul comunelor și orașelor, cel puțin la nivelul prevăzut în OUG nr. 45/2023 și neaplicat în practică. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși termenul a fost demult depășit, iar de atunci, au fost mai multe întâlniri cu reprezentanții guvernului.

În aceste condiții, la sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții Federației Columna-SCOR au notificat Guvernul cu privire la intenția de declanșare a grevei generale împotriva politicilor economice și sociale ale guvernului, la nivelul sectorului de negociere colectivă administrație publică. Până atunci, de luni, 18 martie, au fost declanșate greve de avertisment și greve japoneze la primării din întreaga țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.