Bârlădeanul Mihai Laurențiu Irimia, noul președinte al Comisiei Centrale de Arbitri de rugby

Mihai Laurențiu Irimia, născut la Bârlad, unde a evoluat la „Rulmentul”, a fost ales, în urmă cu câteva zile, în fruntea Comisiei Centrale de Arbitri de rugby.

În cariera sa de jucător, bârlădeanul Mihai Laurențiu Irimia evoluat mai întâi la „Rulmentul”, unde i-a avut ca antrenori pe Gelu Căuia, Ionel Tinu și Dinu Rășcanu, iar, ajuns la facultate, în București, a jucat la echipa de seniori RC Grivița.

Pasionat de sportul cu balonul oval, pe care l-a practicat și tatăl său, Mihai Irimia, care i-a insuflat dragostea pentru Rugby, Mihai Laurențiu a ales apoi cariera în arbitraj.

În 2006, a absolvit Școala de Arbitri, iar în 2019 a devenit primul comisar de citare român din Panelul World Rugby, structură ce reunește cei mai valoroși experți în anti-joc din lumea rugby-ului.

În ultimii ani, a fost delegat în calitate de comisar de citare în competițiile intercluburi europene, în circuitul internațional de rugby 7s, meciurile World Rugby.

Mihai Laurențiu Irimia participă, în fiecare an, la ședințele de calibrare organizate de către EPCR la Birmingham, în decembrie, cu tot personalul disciplinar angrenat în competițiile organizate de EPCR.

Recent, noul președinte al Comisiei Centrale de Arbitri de rugby din România a oficiat pentru prima dată în calitate de comisar de citare meciul de 6 Națiuni U20 dintre Irlanda și Scoția, iar în aprilie va oficia alt meci din sferturile de finală ale EPCR Challenge Cup.

Într-un interviu publicat pe site-ul Federației Române de Rugby, Mihai Laurențiu Irimia a declarat că dorește să schimbe modul în care oamenii din fenomen se uită la arbitri: „Vreau ca arbitrii noștri să fie discreți și prietenoși în maniera de arbitraj, mulți deja sunt, astfel încât actorii principali ai arenei, jucătorii, să-i considere parteneri la spectacol. Îmi doresc ca cei implicați în fenomen, arbitri, jucători și antrenori, să conștientizeze faptul că vâslim cu toții în aceeași barcă și că fiecare participant la „spectacol” are rolul său. Mai mult, fiecare dintre noi are de învățat din perspectiva și pregătirea specifică a celuilalt, doar așa putem aduce progres rugby-ului, în general”.

Noul președinte al Comisiei Centrale de Arbitri are 41 de ani, este absolvent al Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” și al Academiei de Științe Economice București.

Își aduce aminte cu plăcere cum, copil fiind, venea la meciurile de rugby însoțit de tatăl său, care a jucat la Rulmentul în tinerețe, și ulterior, prin natura funcției, a sprijinit până în 1989 echipa fanion a orașului. Această echipă s-a aflat timp de 50 de ani între cele mai puternice echipe de rugby din România, câștigătoare de două ori a Cupei FRR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.