De luni, funcționarii din primării reîncep acțiunile de protest

Sindicatul funcționarilor din primăriile comunale, Columna – SCOR, a notificat guvernul cu privire la intenția de a demara acțiuni de protest pentru a obține respectarea legii cu privire la salarizarea acestei categorii de bugetari. De luni, 18 martie 2024, în circa 1.200 de primări din întreaga țară, inclusiv județul Vaslui, vor fi greve de avertisment cu întreruperea lucrului timp de 2 ore, dar și greve „japoneză” cu exces de zel, respectiv orice cerere va fi rezolvată la finalul termenului legal, de regulă 30 de zile. Dacă doleanțele sindicaliștilor din primării nu vor fi satisfăcute, aceștia ar putea decide sâmbăta viitoare demararea unei greve generale.

La sfârșitul lui ianaurie, funcționarii din primării au făcut o grevă de avertisment cu întreruperea activității timp de două ore, avertizând, astfel, guvernanții să le acorde salariile pe care le merită și prevăzute prin Ordonanța de Urgență nr. 45/2023, care nu a fost niciodată pusă în practică. Funcționarii din primării sunt nemulțumiți de faptul că, deși toate celelalte categorii de bugetari, personalul din justiție, sistemul sanitar sau din învățământ, au primit majorări salariale importante în ultima vreme, ei încă au lefuri la nivelul anului 2022. S-a ajuns la situația absurdă, spun sindicaliștii, ca o îngrijitoare de la școală să aibă salariu mai mare decât un consilier superior din primărie, iar asistenta medicală comunitară care lucrează în cadrul primăriei să aibă salariu aproape cât viceprimarul sau secretarul comunei. 

Ulterior grevei de avertisment din 31 ianuarie, în urma negocierilor cu reprezentanții Guvernului, ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și ai Ministerului Finanțelor, s-a semnat cu aceștia o Minută, prin care Guvernul s-a angajat ca în următoarele două săptămâni să caute soluțiile, inclusiv sursele de finanțare, pentru inițierea actului normativ de acordare a unei creșteri salariale pentru salariații din administrația publică locală, în special la nivelul comunelor și orașelor, cel puțin la nivelul prevăzut în OUG nr. 45/2023 și neaplicat în practică. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși termenul a fost demult depășit, iar de atunci, au fost mai multe întâlniri cu reprezentanții guvernului.

În aceste condiții, reprezentanții Federației Columna-SCOR au notificat Guvernul cu privire la intenția de declanșare a grevei generale împotriva politicilor economice și sociale ale guvernului, la nivelul sectorului de negociere colectivă administrație publică.

„Concluzia finală a întâlnirii a fost aceea că se va organiza o întâlnire cu domnul prim-ministru, pentru a putea discuta dincolo de mandatul limitat al Șefului Cancelariei, motiv pentru care am acordat o nouă prelungire de două săptămâni a suspendării grevei generale. De două săptămâni așteptăm organizarea acestei întâlniri, fără niciun rezultat, în ciuda insistențelor noastre zilnice. Între timp, în săptămâna imediat următoare întâlnirii în cadrul căreia responsabilitatea Guvernului nu permitea un efort bugetar de 315 milioane de lei, decât după analiza execuției bugetare pe primul trimestru, în luna aprilie, a fost adoptată Ordonanța de urgență nr. 19/7 martie 2024, prin care acordă majorări salariale altor sectoare de activitate, cu un impact bugetar declarat de 2,3 miliarde de lei, adică de 7 ori mai mare decât cel evaluat pentru administrația publică locală.

Prin urmare, domnule Prim-ministru, după 6 (șase) săptămâni de amăgire, Biroul Executiv al Federației Columna-SCOR a constatat, la data de 12 martie 2024, faptul că partea guvernamentală nu și-a respectat în niciun fel angajamentele asumate în această perioadă, nici măcar aceea de comunicare onestă și de dialog social. Prin prezenta scrisoare, vă notificăm asupra faptului că luni 18 martie 2024 încetează suspendarea declanșării grevei generale, convenită între părți la data de 1 februarie 2024 și prelungită succesiv până la împlinirea a șase săptămâni.

În perioada luni 18 martie – vineri 22 martie 2024, în toate cele 1.213 organizații (grupe sindicale din primării) ale Sindicatului Național SCOR, cei 18.800 de membri vor intra într-o acțiune de protest cu caracter continuu, pe tot parcursul săptămânii, acțiune compusă din: Grevă de avertisment de două ore, în fiecare zi, la ore diferite stabilite aleator; Grevă japoneză cu exces de zel prin care activitatea din primării se va desfășura normal (în afara orelor de grevă de avertisment) dar nici o cerere, lucrare sau activitate nu va fi soluționată decât în termenul maxim prevăzut de lege, de regulă 30 de zile. În acest fel, vom oferi concetățenilor noștri din cele peste 1200 de comunități locale posibilitatea de a aștepta împreună cu noi, cu speranță și încredere, evaluarea de către guvern a execuției bugetare pe primul trimestru al anului, adică mijlocul lunii aprilie…

Sâmbătă, 23 martie 2024, Consiliul Director al Sindicatului Național SCOR va analiza acțiunea de protest și va stabili concret perioada în care se va desfășura greva generală efectivă, astfel încât impactul acesteia să fie cel așteptat de către membrii noștri”, se arată în notificarea transmisă Guvernului României.

Rămâne de văzut care va fi răspunsul guvernanților, însă aceștia trebuie să țină cont și de faptul că se apropie alegerile locale și europarlamentare, iar funcționarii din primării sunt în prima linie în ceea ce privește buna organizare și desfășurare a scrutinului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.