Încep lucrările de reabilitare la două obiective destinate persoanelor vârstnice, la Vaslui

Luni, 11 martie 2024, Primăria municipiului Vaslui a predat constructorului SC Crowd Spal SRL cele două amplasamente ale clădirilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 Valul renovării. Este vorba de Centrul de zi pentru persoane de vârsta a III-a „Sfântul Nicolae” și de Centrul „Prietenia”, ambele destinate persoanelor de vârsta a III-a, care vor intra în reabilitare, termenul limită de finalizare a lucrărilor fiind sfârșitul acestui an.

În 2009, municipalitatea vasluiană reabilita două foste centrale termice de cartier, cărora le-au dat o nouă destinație, respectiv Centrul de zi pentru persoane de vârsta a III-a „Sfântul Nicolae” și Centrul „Prietenia”, acesta din urmă devenind foarte repede un loc unde vârstnicii se puteau întâlni, puteau socializa ori juca diverse jocuri de societate. De atunci, cele două centre nu au mai beneficiat decât de lucrări de întreținere și reparații curente.

Anul trecut, Primăria municipiului Vaslui a accesat fonduri disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 Valul Renovării, prin proiectele Creșterea eficienței energetice și gestionarea eficientă a energiei ale celor două clădiri. Este vorba de o finanțare nerambursabilă de 2.158.677,79 lei cu TVA, bani cu care ar urma să fie realizate lucrări de izolație termică a pereților exteriori, a planșeelor superioare, revizuirea instalațiilor de încălzire și echiparea cu pompe de căldură, montare de panouri fotovoltaice și schimbarea corpurilor de iluminat cu cele de tip LED și refacerea acoperișurilor prin realizarea de șarpante. Odată finalizate, aceste lucrări ar urma să ducă la reducerea cu peste 60% a consumurilor de energie, siguranță și confort în exploatarea celor două centre.

Deja, toate etapele premergătoare implementării efective a proiectelor au fost parcurse, iar luni, 11 martie, reprezentanții Primăriei municipiului Vaslui, respectiv viceprimarul Lucian Braniște, membrilor echipelor de proiect din cadrul primăriei, a reprezentantului dirigenției de șantier (SC Iorvas SRL) – din partea beneficiarului, împreună cu reprezentanți ai proiectantului (SC Civil Proiect SRL Vaslui), au predat constructorului, SC Crowd Spal SRL Vaslui, amplasamentele celor două clădiri, fiind dat și ordinul de înceșpere a lucrărilor.

Cât de curând, vor începe și lucrările de reabilitare a celor două Centre destinate persoanelor de vârsta a III-a, care, de la începutul anului viitor, vor avea la dispoziție un loc pentru petrecerea timpului liber și pentru a socializa cu parteneri de vârsta lor.

În curând, vor intra în reabilitare alte două obiective destinate vârstnicilor, pentru care municipalitatea a obținut finanțare prin PNRR de la ministerul Dezvoltării. Este vorba de Clubul Pensionarilor pentru persoane de vârsta a III-a, a cărui reabilitare în vederea creșterii eficienței energetice și gestionare inteligentă a energiei va costa 1.097.762,10 lei fără TVA (1.306.336,90 lei cu TVA), respectiv Centrul de Zi pentru persoane de vârsta a III-a „Buna Vestire” proiect cu o valoare de 1.198.677,45 lei fără TVA (1.426.426,17 lei cu TVA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.