Weekend de foc pentru pompierii vasluieni

La finalul primei decade a lunii martie, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al judeţului Vaslui au din ce în ce mai mult de lucru, numărul incendiilor de vegetație uscată și mărăciniș crescând de la o zi la alta. În ultimele 24 de ore, incendiile de vegetație uscată au fost și sunt în desfășurare în centrul și nord-estul, nord-vestul și sudul judeţului.

Astfel, noaptea trecută, pompierii hușeni au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui puternic incendiu de vegetație uscată izbucnit în zona Plop din municipiul Huși. După mai bine de trei ore și jumătate de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat, efortul pompierilor fiind unul intens, mai ales că, din cauza configurației terenului, militarii nu au putut folosi autospecialele de stingere. Au ars peste opt hectare de vegetație uscată, cauza probabilă de izbucnire a incendiului fiind focul deschis în spațiu deschis.
Pompierii militari din cadrul Detașamentului Vaslui, Punctului de Lucru Ivănești, Detașamentului Bârlad și cei de la Stația Negrești au intervenit pentru lichidarea mai multor incendii izbucnite în localitățile Ivănești (incendiu pe marginea DN 2F), Costești, Negrești (incendiu la vegetația uscată din proximitatea căii ferate) și Zorleni (incendiu la vegetația uscată de pe malurile unui râu, cu pericol de propagare la mai multe garduri construite din material lemnos). Aceste incendii au fost lichidate fără probleme, în sprijinul militarilor intervenind și voluntarii mobilizați de primari.
Astăzi, începând cu ora 16:00, pompierii vasluieni au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă, pentru limitarea și lichidarea unui incendiu care a cuprins peste 15 hectare de vegetație uscată din apropierea localității Miclești, comuna Miclești. Pompierii vasluieni au intervenit în sprijinul SVSU din comuna Miclești, incendiul fiind lichidat fără prea mari probleme.

Incendii de amploare izbucnite în comunele Tătărăni și Poienești

De la ora 17:00, pompierii militari hușeni intervin cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru limitarea și lichidarea a două incendii izbucnite în raza localității Tătărăni, comuna Tătărăni. Militarii hușeni au lichidat unul dintre incendii, flăcările pârjolind peste 30 hectare de vegetație uscată și mărăciniș. În continuare, pompierii militari hușeni și voluntarii din cadrul SVSU Tătărăni luptă intens pentru limitarea celui de-al doilea incendiu.

În urmă cu mai puțin de zece minute, pompierii militari din cadrul Detașamentului Vaslui și Punctul de Lucru Ivănești au fost solicitați să intervină în sprijinul SVSU Poienești pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în localitatea Florești, comuna Poienești. Incendiul a izbucnit în apropierea unei păduri, în sprijinul forțelor de intervenție urmând să vină și doisprezece silvicultori. Accesul în zonă se poate face doar pedestru.
Acțiunea este în dinamică.

Igienizarea terenurilor prin incendierea vegetației uscate se sancționează cu amenzi de până la 15.000 lei pentru persoanele fizice și, de până la 100.000 lei pentru persoanele juridice

Pe fondul creşterii semnificative a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport (rutiere și feroviare) aflate în vecinătate, vă reamintim că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.