Compensații pentru pierderile suferite de fermieri în urma războiului din Ucraina

8 martie 2024 este ultima zi în care fermierii producători de grâu, triticale, orz, ovăz, orzoaică, și rapiță mai pot solicita subvenția de 100 euro/ha pentru pierderile suferite în urma războiului din Ucraina, în timp ce crescătorii din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor pot solicita ajutor de stat până cel târziu pe 21 martie. Dacă în sectorul vegetal au fost depuse cereri de către circa 90% dintre potențialii beneficiari, în cel animal a fost solicitat ajutorul financiar respectiv pentru doar… 626 capete.

Centrul Județean APIA Vaslui anunță potenţialii beneficiari ai schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor că termenul limită pentru depunerea cererilor de solicitare pentru ajutorul de stat oferit pentru pierderile suferite de către crescători în perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este 21 martie 2024. Până acum Centrul Județean APIA Vaslui a primit doar 15 cereri de solicitare a acestui ajutor de stat, dintr-un număr potenţial de 32 de beneficiari, pentru un total de 626 capete bovine de carne! Cererile mai pot fi depuse până cel târziu pe 21 martie.

„Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 79,4 milioane de lei, echivalentul sumei de 16,1 milioane de euro, care se asigură din bugetul de stat, prin Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2024. Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 100 euro/cap bovină de carne, respectiv bubalină. Cererile şi documentele justificative se transmit la Centrul judeţean sau cele locale ale APIA, însoţite şi de o declaraţie pe propria răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie. Se pot efectua plăţi şi după această dată pentru conturi invalide, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2024”, a declarat Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

Mult mai bună este situația cererilor depuse de către potențialii beneficiari ai schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, până la această dată, Centrul Județean APIA Vaslui, a primit un număr de 3699 cereri de solicitare, dintr-un număr potenţial de 3938 de beneficiari. Beneficiarii schemei sunt producători agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice și societăţi agricole, respectiv grupuri şi organizaţii de producători de grâu, triticale, orz, ovăz, orzoaică, și rapiță, toate, culturi de toamnă. La nivelul județului Vaslui, astfel de culturi sunt înființate anual pe o suprafață de peste 100 de mii de hectare, circa 40% din suprafața agricolă a județului. Între acestea, circa două treimi sunt cultivate cu grâu, cultura de rapiță reprezentând la rându-i aproape o treime. Din păcate pentru fermieri, pe lângă pierderile datorate secetei pedologice, s-au adăugat cele din cauza importurilor masive de cereale provenind din Ucraina, fapt care a dus la scăderea prețurilor. În aceste condiții, Guvernul României a decis acordarea acestui ajutor de stat, sub formă de grant direct reprezintând o plată compensatorie pe suprafaţă și este de echivalentul în lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro. Plata ajutorului de stat urmează a fi făcută până la data de 30 iunie 2024.

Ultima zi de depunere a acestor cereri de ajutor de stat în domeniul vegetal este vineri, 8 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.