Programele Administrației Fondului pentru Mediu care vor primi finanțare în 2024

În ședința de Guvern de miercuri, 28 februarie 2024, a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 al Fondului pentru mediu şi al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), inclusiv programele ce vor fi derulate de acesta și finanțările acordate. Pe lângă „Casa Verde Fotovoltaice”, Programul privind creșterea eficienței energetice în clădiri publice, „Rabla Plus” și „Rabla Clasic”, programele „Iluminat Public” și “Apă-canal”, în acest an va fi lansat în premieră Programul „Rabla pentru sobe”, prin care se acordă sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, pentru localitățile din zona montană, și Programul „Rangerii Juniori” program pilot prin care elevii vor desfășura activități recreative în ariile protejate din țară.

Guvernul României a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) inclusiv programele de interes major derulate de această instituție și sumele alocate acestora în anul 2024.

Între aceste programe, Casa Verde Fotovoltaice este cel mai solicitat program, astfel că pentru înscrierile pe care le vom organiza în anul 2024, a fost alocat un buget record în valoare de 2 miliarde de lei. De asemenea, s-a dispus pentru acest an și un buget de 250 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanțare ce vizează înscrierea unităților de cult, a instituțiilor publice și entităților juridice non-profit din domeniul asistenței sociale care doresc instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru clădirile în care își desfășoară activitatea. Un alt program pentru care au fost transmise numeroase cereri pentru organizarea unei noi sesiuni de înscriere din partea solicitanților care doresc sprijin financiar pentru modernizarea clădirilor publice și realizarea de investiţii pentru creşterea performanţei energetice a acestora. Astfel, AFM a anunțat lansarea în acest an, a unei noi sesiuni de finanțare cu un buget de 600 de milioane de lei.

În privința eforturilor de reînoire a parcului auto național, bugetul total al Programului Rabla Plus pentru autovehicule electrice va fi majorat, în anul 2024 fiind alocat un buget de 1 miliard de lei pentru înscrierile persoanelor fizice și juridice, iar pentru înscrierile în cadrul Programului Rabla Clasic vor fi alocate 300 de milioane de lei. Pentru Programul ce vizează înnoirea parcului de tractoare și mașini agricole autopropulsate, va fi alocată suma de 500 milioane de lei. Obiectivul programului este de a sprijini producătorii agricoli, în vederea achiziționării tractoarelor şi maşinilor agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente, mai puţin poluante.

Deasemenea, va fi alocat un buget de 600 de milioane de lei pentru o nouă sesiune de înscriere dedicată Programului de realizare a pistelor pentru biciclete.

„Programul Iluminat Public este printre programele cele mai accesate de către unitățile administrativ-teritoriale, deoarece reprezintă un sprijin important pentru comunele, oraşele și municipiile din România care doresc să-și modernizeze sistemele de iluminat public. În anul 2024, va fi asigurată suma de 500 milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanțare prin care se va acorda sprijin financiar unităților administrativ teritoriale în vederea optimizării consumului de energie și, implicit, reducerii facturilor la utilități, precum și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. La rândul său, Programul denumit generic „Apă-canal” va beneficia în 2024 de un buget de 1,5 miliarde de lei. Acesta va fi alocat pentru înființarea, extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă/sistemelor de canalizare, deoarece în țara noastră încă sunt multe localități unde nu există infrastructură pentru apă și canalizare”, anunță Administrația Fondului pentru Mediu. Nu a fost uitată nici Programul “Săptămâna Verde”, care pentru anul 2024, va beneficia de un buget de 100 milioane de lei.

ASF va derula și unele măsuri și programe noi, între care Programul „Rabla pentru sobe” prin care se acordă sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, pentru localitățile din zona montană, cu un buget de 500 de milioane de lei, Programul privind refacerea siturilor contaminate istoric, cu excepţia celor reglementate prin legi speciale, cu o alocare de 123,8 milioane de lei, sau Programul Rangerii Juniori – program pilot prin care elevii vor desfășura activități recreative în ariile protejate din țară, și care va avea un buget de 10 milioane de lei pentru anul 2024.

Doritorii de a se înscrie în aceste programe și a beneficia de subvențiile puse la dispoziție prin Fondul pentru mediu vor trebui să urmărească site-ul AFM pentru a afla deschiderea sesiunilor de depunere de cereri de finanțare și condițiile și documentația necesară pentru accesarea fondurilor aprobate miercuri de guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.