Detectoare de fum gratuite, pentru vasluieni

Debutul Săptămânii Protecției Civile marchează și demararea Campaniei „Detector pentru viață”, derulată de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) cu sprijinul E.ON și Delgaz Grid. Nu mai puțin de 10 mii de detectoare de fum și monoxid de carbon vor fi montate gratuit în locuințe din câte 10 -15 localităţi din 20 de judeţe, între care și Vaslui. Prioritate vor avea casele mai vechi, casele în care locuiesc bătrâni, persoane cu dizabilităţi sau mulţi copii. Instalarea acestor detectoare nu este obligatorie, fiind nevoie de acordul proprietarului sau locatarului, în acest sens.

Anul trecut, la nivel național, au avut loc 6.600 de incendii, fiind afectate 1.125 de persoane şi, în ciuda eforturilor făcute de salvatori, 268 de adulţi şi cinci copii şi-au pierdut viaţa. În acest context, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a demarat, cu sprijinul E.ON și Delgaz Grid, Campania „Detector pentru viață”, campanie în cadrul căreia vor fi instalate gratuit 7.500 de detectoare de fum și 2.500 de detectoare de monoxid de carbon în câte 10 – 15 localități din 20 de județe, între care și județul Vaslui.

Anunțul a fost făcut recent de Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a anunțat că instalarea efectivă a detectoarelor va începe pe 2 martie și va continua pe parcursul a mai multor luni. Detectoarele, cu o durată de viață de 10 ani, sunt furnizate de companiile E.ON și Delgaz Grid.

Obiectivul acestei campanii sunt casele mai vechi, cele în care locuiesc bătrâni, persoane cu dizabilități sau mulți copii, ca fiind locuințe mai predispuse riscului la incendiu. Pentru că ar putea genera alarme false, nu se vor putea instala detectoare în casele de o singură cameră. Mai trebuie spus că aceste detectoare nu sunt interconectate cu sisteme de stingere a incendiului sau la un sistem centralizat sau dispecerat de alarmare, astfel încât nu alertează automat autoritățile, rolul lor fiind doar de avertizare a locatarilor sau vecinilor acestora, în caz de incendiu. „În fiecare județ, Inspectoratul pentru Situații de Urgență împreună cu autoritățile publice locale vor alege 10-15 localități. Ulterior, în aceste localități, se va discuta cu cetățenii interesați, deoarece instalarea acestor detectoare nu este obligatorie. Aceștia pot primi un detector de fum și, eventual, de monoxid de carbon, în funcție de evaluarea nevoilor”, a explicat Raed Arafat, care și-a exprimat convingerea că această campanie ar putea servi drept exemplu și pentru alți cetățeni, pentru a-și monta și ei astfel de detectoare, care nu sunt scumpe deloc, un detector costând doar câțiva euro, în funcție de calitate și caracteristici, fiind făcut astfel un mare pas înainte în domeniul prevenției unor evenimente neplăcute de tipul incendiilor sau a acumulărilor de monoxid de carbon, evenimente care, anual, seceră sute de vieți.

Mai trebuie menționat că săptămâna 27 februarie – 4 martie este dedicată Protecției Civile din România. Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Podul Înalt” al județului Vaslui va organiza diverse activități, atât în școlile și liceele din județ, cât și Zilele Porților Deschise, în toate subunitățile și punctele de lucru proprii. În această perioadă, vor fi instalate, în diferite zone aglomerate din județ, puncte de informare preventivă în care vor fi împărțite pliante cu reguli de comportare la cutremur sau diferite situații de urgență. La aceste activități vor participa lucrătorii, pompieri și paramedici din cadrul ISU Vaslui și voluntari din cadrul inspectoratului.

Deasemenea, în toate unitățile de învățământ va fi organizat, pe 4 martie, un amplu exercițiu județean de evacuare și activități de popularizare a măsurilor specifice și a regulilor de comportare în caz de cutremur și alte dezastre, marcându-se astfel 47 de ani de la devastatorul cutremur din 1977.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.