Vasluiul devine producător de energie electrică. Primăria vrea să construiască un parc fotovoltaic

Primăria municipiului Vaslui are în plan accesarea de fondurilor nerambursabile ale Ministerului Energiei, prin Fondul pentru Modernizare, pentru a reduce facturile la energia electrică consumată de noile troleibuze, rețeaua de iluminat public și instituțiile din subordine. Se dorește construirea unui parc fotovoltaic la Brodoc, pe o suprafață de 30 de hectare, de pe care se speră obținerea a circa 2.357 MW/h, anual. Investiția ar urma să coste aproape 18 milioane de lei, din care doar circa 5 milioane lei ar fi asigurați de la bugetul local, urmând a fi finalizată în 9 luni de la debutul lucrărilor.

Primăria Vaslui caută soluții pentru reducerea costului la energia electrică folosită pentru alimentarea mijloacelor de transport în comun, pentru rețeaua de iluminat public și la instituțiile din subordine, inclusiv de școlile și liceele din oraș. În acest sens, se dorește să se profite de oportunitatea apărută recent, când Ministerul Energiei a deschis sesiunea de depunere de proiecte „Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice” finanțat prin Programul – cheie 1 „Surse regenerabile de energie și stocarea energiei” derulat prin Fondul de Modernizare. Este vorba de o finanțare nerambursabilă destinată autorităților publice pentru care se acordă câte 1,1 milioane euro fără TVA/MW pentru realizarea de astfel capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Viitorul parc fotovoltaic al municipiului Vaslui ar urma să fie amplasat pe șesul de la Brodoc, pe o suprafafță de 30 de hectare, acolo unde va fi amplasată și centrala și rețelele electrice necesare pentru evacuarea puterii produse.

Energia produsă va fi livrată direct în Sistemul Energetic Naţional, urmând ca furnizorul să efectueze o regularizare financiară între energia livrată şi energia consumată din reţea.

Conform studiului de fezabilitate, viitoarele panouri ar urma să producă 2.357 de MW/h într-o perioadă de utilizare anuală de 1.179 de ore, urmând ca pe durata de 20 de ani de viață a instalației să fie produși nu mai puțin de 47.140 MW.

Durata de realizare a proiectului este estimată la 9 luni de la începerea lucrărilor, noul parc fotovoltaic urmând a livra energie electrică cel mai târziu în vara anului 2025.

Costul investiției se ridică la aproape 18 milioane lei, din care circa 13 milioane de lei ar reprezenta finanțarea nerambursabilă ce ar putea fi obținută de la Ministerul Energiei, prin Fondul pentru Modernizare, restul de 5 milioane lei urmând a fi asigurat de la bugetul local al municipiului Vaslui.

Pentru a accesa această finanțare este nevoie de aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnici, de către consilierii locali, vot care ar urma să le fie solicitat la viitoarea ședință a Consiliului Local Vaslui, cea din 29 februarie 2024. Mai trebuie spus că cea mai mare parte a cheltuielilor, circa 16 milioane lei, ar urma să fie finanțate din bugetul pe anul viitor, atunci când se va trece efectiv la construirea parcului de panouri fotovoltaice și a centralei electrice necesare.

Beneficiile unei astfel de investiții sunt mai mult decât evidente: nu doar reducerea facturilor cu energia electrică și, implicit, economii la bugetul local, ci și reducerea amprentei de carbon și deci un mediu mai curat și sănătos. Singurul inconvenient ar fi scoaterea celor 30 de hectare din circuitul agricol, terenul respectiv nemaifiind ulterior disponibil pentru pășunat. Acest lucru nu va contistui însă un impediment pentru crescătorii și asociațiile de crescători de animale, care au la îndemână destul islaz pe raza municipiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.