Episcopia Hușilor, burse și sprijin financiar pentru elevi, activități misionare pentru tineret

Prin bursa „Brașele părintești” 100 de elevi săraci cu rezultate bune la școlă primesc 50 de euro pe lună, în vreme ce prin Bursa „Ioachim Mareș” sunt spijiniți elevii, cu 300 lei pe lună, dar și studenții, cu 500 de lei, cu performanțe. Alte 3 burse, ca și cele acordate de parohii și mănăstiri, vin în sprijinul elevilor, iar Episcopia Hușilor, ca și Asociația „Filantropia Ortodoxă” și-au asumat misiunea de a fi alături de tinerii vasluieni.

Raportul general privind activitățile desfășurate în Episcopia Hușilor în anul 2023, prezentat de părintele Ignatia, episcopul Hușilor, la sfârșitul săptămânii trecute, prezintă programele de burse de studiu, de performanță și pentru prevenirea abandonului școlar pe care le acordă episcopia: Bursa „Braţele părinteşti”, susținut financiar de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, prin care au fost acordate burse sociale (50 euro/persoană/lună) pentru 100 de copii de vârstă şcolară, cu rezultate bune la învăţătură, provenind din familii sărace şi cu mulţi copii; Bursa „Ioachim Mareș”, susținută financiar de Centrul Eparhial Huși, oferită elevilor și studenților cu rezultate deosebite la învățătură (10 elevi/ 300 lei/ lună; 5 studenți/ 500 lei/lună); Bursa „Axios”, susținută financiar de Asociațiile NEPSIS și AXIOS ale Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, oferită pentru 10 elevi cu rezultate deosebite (200 lei/lună); Bursa „Sf. Patrick”, susținută financiar de Asociația Filantropică „Sf. Nectarie” Irlanda, oferită elevilor și studenților cu rezultate deosebite la învățătură (10 elevi/ 500 lei/ lună); Bursa „Filantropia”, susținută financiar de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși, oferită elevilor și studenților cu rezultate deosebite la învățătură (10 elevi/ 500 lei/ lună). „La aceste burse se adaugă cele oferite de parohiile și mănăstirile din Eparhie pentru tinerii merituoși, elevi și studenți”, se precizează în raport.

Documentul prezintă și activitățile misionare pentru tineret organziate în anul 2023: Proiectul „Luna pastorației copiilor și tinerilor din Episcopia Hușilor”, ediția a III-a, (aprilie-mai 2023), în tot cuprinsul eparhiei, prin care câte 20 parohii din fiecare protopopiat și-au format o echipă de 12-15 copii și tineri, implicați în acțiuni menite să revigoreze viața lor spirituală. În total, fost implicate 60 de parohii și aproximativ 720 de tineri.

„Au avut loc și două întâlniri dedicate tinerilor, în două locații diferite: Întâlnirea copiilor și tinerilor de la Mănăstirea Florești, 27 mai 2023, unde au participat aproximativ 350 de copii, împreună cu preoții parohi; Întâlnirea copiilor și tinerilor de la Mănăstirea Mălinești, 10 iunie 2023 – (aproximativ 370 de participanți). La acest eveniment, Preasfințitul Părinte Ignatie a slujit Sfânta Liturghie și a împărtășit cu Sfintele Taine pe toți cei prezenți”, se arată în raport.

Notabil a fost și proiectul eparhial de tabere rurale pentru copii și tineri „Copilărie și credință”, ediția a V-a, derulat în 11 comunități, prin cele 11 tabere organizate, pentru un număr de 2.130 de copii participanți. 

„Proiectul eparhial „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Vaslui” (I.T.O.V.) (ediția a V-a), 26 august 2023, municipiul Vaslui, județul Vaslui, cu participarea a aproximativ 1.000 de tineri vasluieni, dintre care 550 au fost beneficiarii direcți ai proiectului. Evenimentul a avut ca temă: „Swipe and Scroll vs timpul de calitate petrecut în Biserica lui Hristos – o invitație de suflet pentru tânărul de azi”. Programul Întâlnirii a conținut: slujba Sfintei Liturghii, conferința tematică susținută de Pr. Răzvan Ionescu, ateliere de lucru și spectacolul tradițional, susținut de Fetele din Botoșani și solistele Teodora Panainte, Ioana Denisa Cramba și Ioana Stoleru”, se spune în raportul amintit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.