Vasile Ernu: „Iar s-au omorât la Vaslui…. s-au călcat în picioare după…”

Scriitorul și eseistul Vasile Ernu „recidivează” și are o altă „ieșire”, publică, despre crimele și violurile de la Vaslui. „Dacă era la Timișoara și Cluj coadă la carte: pfuoai – toată presa vuia de „modelul de civilizație”. Dar cum „coada la carte” e la Vaslui – cine să preia știrea”, scrie Ernu după ce a asistat la deschiderea librăriei Cărturești și la Vaslui. 

Depă ce, în urmă cu doi ani, afirma „De acum încolo, când dați în Vaslui, o iau personal”, devenind convins că prejudecățile și comentariile negative despre Vaslui trebuie să înceteze, scriitorul, eseistul și comentatorul Vasile Ernu „recidivează” și o „comite” din nou, de această dată cu ocazia deschiderii librăriei Cărturești în Vaslui.

„Știm: la Vaslui e crimă, viol și alcool. Presa ne-a educat. Ca om care am stat o toamnă acolo acum doi ani special pentru a vedea „crima de la Vaslui” cu ochii mei pot spune că m-am îndrăgostit de oraș și de oamenii de acolo – au niște școli bune rău. Copoul din Vaslui bate tot la aranjament”, scrie Ernu, subliniind unicitatea meleagurilor pe care a ajuns să le aprecieze foarte mult: „Vaslui este zona unică în România (se mai întâmplă și pe alte meleaguri dar nu la scara asta) în care până și cea mai săracă bătrână nu m-a lăsat să plec fără să-mi dea un măr sau o nucă. Iar fenomenul „Piața Secu” îl consider printre cele mai spectaculoase și faine fenomene urbane din România – orașe importante precum Cluj, Timișoara sau Iași nici nu au visat. Vorbesc pe verificate nu din ce am auzit: am stat peste tot cu lunile”.

„Dacă era la Timișoara și Cluj coadă la carte: pfuoai – toată presa vuia de „modelul de civilizație”. Dar cum „coada la carte” e la Vaslui – cine să preia știrea. La Vaslui ca și la Alexandria – se știe – e doar cu viol și crimă. Dacă era coadă la alcool – prelua toată presa. Așa: carte la Vaslui? Nu vinde…”, scrie Vasile Ernu pe pagina sa de socializare.

„Mă bucur că s-a deschis Cărturești și la Vaslui (pe 14 februarie). Era ceva mic acolo dar acum e unul spațios se pare. Sper să ajung să-l văd pe viu. Ah și cu ocazia asta: mulțumesc Hiccup Coffee pentru cafelele bune de dimineață – recomand dacă treceți prin Vaslui”, scrie cel care, după o vizită amplă în județ, considera că regiunea este nedreptățită de presa națională prin modul în care este prezentată, reputația căpătată pe nejustificat, renumele căpătat și eticheta de „Vaslui” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.