Elevii din județul Vaslui intră, de mâine, în „vacanța de schi”

Nu este o bătaie de joc, cel puțin nu conștientă, din partea oficialilor din învățământul românesc, dar ei spun că, de mâine, elevii din județul Vaslui, în care cei mai mulți copii din țară se duc la culcare flâmânzi, în februarie intră într-o …„vacanță de schi”.

Învățământul românesc, făcut harcea-parcea în ultimele decenii sub toate aspectele, nu putea rămâne unul sănătos nici din punct de vedere al calendarului anului școlar. Vacanțele „tradiționale” în care, de exemplu, doi veri din județe îndepărtate se putea întâlni în vacanță la bunici, sunt acum de domeniul trecutului. „Reformatorii” învățământului românesc, care de 30 de ani a trecut prin nenumărate și care de care mai stupide experimente, s-au oprit și asupra calendarului anului școlar și l-au făcut praf: elevii nici nu mai știu când au vacanță, inspectoratele școlare hotărăsc vacanțe separate, cu module, cu „școli altfel” și „săptămâni verzi”, pe scurt, un învățâmânt în care se face orice, numai carte nu.  

Ba mai mult, parcă într-un mod cinic sau în orice caz lipsit de realism sau bun simț, în țara în care 8% dintre copii se duc flâmânzi la culcare, cei care conduc învățământul românesc sunt convinși că acești elevi, în luna februarie, au nevoie de o …„vacanță de schi”. Da, în județul Vaslui, teritoriul abandonului școlar, sărăciei, navetelor imposibile și a copiilor care rămân la coada vacii, în luna februarie nimic nu este mai potrivit pentru acești copii decât o „vacanță de schi”. Asta după minte celor care se află în fruntea învățământului…

În această săptămână, a fost rândul elevilor din județele Bistrița-Năsăud și Satu Mare să se afle în „vacanță de schi”, care se ia la decizia inspectoratelor județene, oricând în luna februarie, timp de cinci zile consecutive. Care e criteriul după care inspectoratele iau aceste decizii? Vremea? Geografic? …Istoric? Matematic? Politic? Nimeni nu spune.

Dar peste 100.000 de elevi români sunt acum în vacanță, iar săptămâna următoare, perioada 19-25 februarie, de această bucurie vor avea parte elevii din Vaslui, pe lângă alte județe: Argeș, Bihor, Brăila, București, Buzău, Botoșani, Călărași, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Vrancea și Teleorman. Ca să meargă la schi, fără îndoială…

Apoi, elevii din 14 județe vor avea vacanță în perioada 26 februarie – 3 martie: Alba, Arad, Bacău, Brașov, Constanța, Dolj, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vâlcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.