Numărul cazurilor de gripă este în scădere în județul nostru, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui raportând 37 de cazuri în săptămâna 5 – 11 februarie, față de 61, câte au fost înregistrate săptămâna precedentă.
Potrivit ultimei raportări, cea de joi, din datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui rezultă că numărul cazurilor de pneumonii şi infecţii acute ale căilor respiratorii superioare sunt în scădere, comparativ cu perioada 29 ianuarie – 4 februarie 2023.
„În perioada 5 – 11 februarie, au fost înregistrate în judeţul Vaslui un număr de 845 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, dintre care 58 cu internare, faţă de 867, în săptămâna anterioară. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 116 cazuri de pneumonie, faţă de 179, în cursul săptămânii 22 – 28 ianuarie. Un număr de 58 de persoane diagnosticate cu pneumonie au necesitat internare. Atât la pneumonii, cât şi la infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare, ponderea cazurilor este întâlnită la categoria de vârstă 5 – 14 ani”, au transmis reprezentanţii DSP Vaslui.
Pentru evitarea răspândirii infecţiilor respiratorii, cetăţenii sunt sfătuiţi să consulte medicii de familie la apariţia simptomelor respiratorii, în vederea stabilirii indicaţiilor terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventuale investigaţii suplimentare.
Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, determinată de virusuri gripale. Boala se transmite foarte uşor prin picături de salivă infectate ce pot fi disemniate prin tuse, strănut, vorbit, râs. Ea se transmite şi prin contactul cu obiecte şi suprafeţe contaminate.
Care sunt simptomele gripei? Febră cu valori crescute (38,5-39°C) cu durată de 3-5 zile; Frisoane; Cefalee şi dureri în gât; Tuse persistentă; Dureri musculare şi dureri articulare; Astenie fizică marcată. Simptomele au un debut brusc şi dureaza 7-10 zile.
Cum putem preveni răspândirea gripei
– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie;
– Evitarea trimiterii copiilor în colectivităţi dacă prezintă simptome de viroză, pentru a preveni răspândirea virusului;
– Prezentarea la medicul de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru a stabili indicaţiile terapeutice;
- – Virozele, inclusiv gripa, NU SE TRATEAZĂ CU ANTIBIOTICE;
– Evitarea aglomerațiilor;
– Se recomăndă purtarea măştii de protecţie în spaţiile aglomerate;
– Aerisirea spațiilor închise (birouri, săli de clasă);
– Acoperirea nasului şi a gurii în timpul tusei şi a strănutului, prin utilizrea șervețelelor de unică folosință sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;
– Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor prin spălarea frecventă cu apă şi săpun, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– Vaccinarea antigripală anuală este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei şi a complicaţiilor determinate de aceasta.