Se plătesc bursele școlare. Elevii claselor a V-a au primit primele lor burse de merit

Circa o mie de elevi vasluieni de clasa a V-a au primit, zilele acestea, primele lor burse de merit, acordate celor mai buni 30% dintre ei, din fiecare clasă. Bursele de merit se acordă în funcție de numărul de zile de școală, astfel că bursa pentru luna ianuarie este de doar 352 lei. Numai buni, de cheltuit în vacanța care tocmai începe!

Cei mai silitori elevi care tocmai au intrat în ciclul gimnazial, cei de clasa a V-a, au primit, zilele acestea, prima lor bursă de merit din „cariera” de școlar. Banii de burse aferenți lunii ianuarie au fost virați, la începutul săptămânii, către inspectoratele școlare și către școli, iar de azi a început distribuirea către elevi. Bursa de merit este în cuantum de 450 de lei lunar, însă se acordă procentual în funcție de numărul de zile în care s-au ținut cursuri, în ziua respectivă. În aceste condiții, pentru luna ianuarie, elevii beneficiari ai acestor burse, inclusiv cei din cala a V-a, vor primi suma de 352 lei. De asemenea, bursa aferentă lunii februarie va fi și ea mai mică, pentru că în această lună este vacanța mobilă, de o săptămână, vacanță care, pentru elevii vasluieni, începe luni, 19 februarie.

Bursele se acordă în funcție de media din prima parte a acestui an școlar, în funcție de rezltatele la învățătură, inclusiv pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul special, și au rolul de a-i motiva pe elevi să fie cât mai silitori.

„Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, după cum urmează: 30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate, ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”, se arată în Metodologia-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023 – 2024.

Începând de anul școlar viitor, vor fi operate o serie de schimbări în metodologia de acordare a burselor de merit, în sensul că acestea se vor acorda doar elevilor cu medii mai mari de 9,50 sau care obțin rezultate deosebite la olimpiade școlare ori diverse concursuri școlare. Restul elevilor, până la 30% din numărul total din fiecare clasă, vor beneficia de burse de reziliență, cu condiția să aibă medii peste 7,00 și să nu aibă absențe. Aceste burse de reziliență, la fel ca cele de merit, au rolul de a motiva elevii să învețe cât mai bine și să nu lipsească de la cursuri.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.