Avizele de securitate la incendiu, coșmarul constructorilor și locatarilor

Doar o treime dintre clădirile finalizate anul trecut au primit avize favorabile din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în timp ce numărul cererilor respinse este mai mare decât al celor aprobate. În județul Vaslui se construiește puțin și prost, cel puțin în cazul clădirilor publice care, multe dintre cele noi sau proaspăt reabilitate, nu întrunesc condițiile legale de securitate la incendiu și protecție civilă. Amenzile nu rezolvă mare lucru, dat fiind că, în continuare, sunt multe clădiri publice, inclusiv școli sau unități sanitare fără avize, iar la intrarea în piețele vasluiene tronează afișe cu „Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu!”.

Teoretic, orice clădire nouă ori reabilitată ar trebui, încă de la proiectare, să respecte normativele în vigoare cu privire la securitate la incendiu și protecție civilă. Că nu se întâmplă așa, reiese din raportul activității desfășurate în anul 2023 de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Podul Înalt” al județului Vaslui.

Astfel, anul trecut au fost înregistrate 169 cereri de emitere a avizelor de securitate la incendiu, dintre care au fost emise doar 69 de avize favorabile. Alte 79 de cereri au fost respinse, după ce, în urma inspecțiilor și a verificării documentelor, au fost descoperite neconformități în ceea ce privește normele de  securitate la incendiu și protecție civilă. Restul cererilor sunt în curs de soluționare. Situația este asemănătoare cu cea din 2022, cu observația că în anul respectiv au fost finalizate mai puține obiective. Totuși, pe linia de avizare/autorizare, în 2022 au fost depuse 58 de solicitări de obținere a autorizației de securitate la incendiu și au fost emise 19 autorizații de securitate la incendiu din totalul celor 294 documentații de avizare /autorizare din punct de vedere al securității la incendiu și protecție civilă, analizate.

Din cauza nerespectării de astfel de norme, multe instituții au fost amendate sau au primit avertismente scrise în vederea remedierii deficiențelor. „Pe linia prevenirii a situațiilor de urgență, în anul 2023 inspectorii din cadrul Inspecției de Prevenire au desfășurat 697 controale de prevenire la obiectivele de interes din județul Vaslui (cu 137% mai multe față de anul 2022), în urma cărora au fost constatate 8.410 deficiențe (o creștere de 117% față de anul 2022), fiind aplicate 8.390 sancțiuni contravenționale (cu 118% mai multe față de 2022), între care 8.140 avertismente scrise și 250 amenzi contravenționale în cuantum de 1.209.500 lei (în creștere cu 119% față de anul 2022)”, se arată în Raportul activității desfășurate în anul 2023 de ISU „Podul Înalt” al județului Vaslui, prezentat recent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.